Ga naar Content

Verkiezingen voor het waterschap: wat betekent klimaatverandering voor ons water?

Op 15 maart zijn er niet alleen de verkiezingen voor de Provinciale Staten, maar ook de waterschapsverkiezingen. Maar wat doen de Waterschappen eigenlijk? Met welke thema's houden zij zich bezig? Presentator Koen Bugter zoekt het voor je uit in een nieuwe reeks van Expeditie Noord-Holland. In de tweede aflevering vraagt Koen zich af: is het slim om vooraf te investeren óf achteraf te repareren, nu het waterschap wordt geconfronteerd met de gevolgen van klimaatverandering? 

Foto: NH / Koen Bugter

Door klimaatverandering zagen we de afgelopen jaren vaker piekbuien, ook wel clusterbuien genoemd. Er valt dan in korte tijd heel veel regen. In Egmond aan de Hoef werd boer Valkering twee jaar geleden getroffen door een piekbui en het zette het land van de boer volledig onder water. "Het was een drama. Er was geen redden aan," aldus de bloembollenboer. De bollen stonden volledig onder water en de mogelijke oogst was daarmee vernietigd. Dat was een enorme schadepost: "het was een troosteloos gezicht. Ik schat dat we zo'n 2 á 3 ton schade hadden."

Waterbedeffect

Boer Valkering weet nog goed hoe boeren met grote tractoren het water probeerde weg te pompen. Dat lukte niet goed. "Iedereen (de omliggende boeren red.) ging het water wegpompen. Je krijgt een waterbedeffect. Waar de een het water wegkrijgt, komt het bij de buurman terecht." Het waterschap kon op dat moment niet voldoende de regie voeren volgens de boer. "Het zou fijn zijn als de waterschap de volgende keer bepaalde punten aanwijst waar we het water weg kunnen pompen."

Maarten Poort van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier erkent de kritiek. In Bergen bij het oude vliegveld wordt niet voor niets geïnvesteerd in een grote 'badkuip' waar het overtollig water indien nodig naartoe kan stromen. "Het is een parkeerhaven als er teveel water is op de boezem" aldus Poort en anders doet het gebied dienst als een natuurgebied voor onder meer vogels.

"ls het een extreme droge zomer is dan is het niet voldoende en dan moesten we noodpompen laten komen om voldoende water te kunnen aanvoeren"

Maartje Faasse, Hydroloog

Door klimaatverandering zien we niet alleen vaker piekbuien, maar ook vaker extremere droogtes. Het waterschap moest daarvoor afgelopen zomer ingrijpen bij de eeuwenoude Stenen beer. De gemoderniseerde dam, pal naast het Muiderslot, uit de 19de eeuw kon niet genoeg water doorlaten vanuit het Markermeer. Maartje Faasse is hydroloog, oftewel waterexpert en zij werkt in opdracht van het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht. "Elke zomer wordt de Stenen beer (sinds het jaar 1851) volop gebruikt. Doorgaans voldoende, maar als het een extreme droge zomer is dan is het niet voldoende en daarvoor moesten we noodpompen laten komen om voldoende water te kunnen aanvoeren naar het achterliggende gebied."

Mobiel gemaal

De noodpompen hielpen, maar de vraag is of het slim is dat het waterschap achteraf repareert of vooraf investeert in oplossingen voor klimaatverandering. "Voor 2018 was de capaciteit van de Stenen beer altijd voldoende, maar afgelopen zomer was dat niet het geval. Dat gaat in de toekomst vaker voorkomen. Dus we denken na of we toch vooraf moeten investeren en iets nieuws moeten maken. Je zit bij het Muiderslot wel met een historische omgeving met een monument, dus dat is best lastig. We denken nu aan een mobiel gemaal, eentje die als we hem nodig hebben op een boot kunnen hijsen en hier neer zetten."

Bekijk hieronder de eerste aflevering van Expeditie Noord-Holland, waarin Koen de waterkwaliteit checkt en een ijskoude duik neemt in de Amstel.

Verkiezingen voor het waterschap: hoe staat het met de kwaliteit van ons water? - NH Nieuws