Ga naar Content
Haarlem

Is het Spaarne geschikt voor waterreiniger? Gemeente betaalt helft van onderzoek

25 februari 2023, 13.01 uur · Aangepast 27 februari 2023, 08.55 uur
Door: Maurice Blaauw · Foto:

Wanneer je over de Spaarndamseweg in Haarlem loopt, kan je in de toekomst een vreemde rij bubbels uit het Spaarne zien komen. De bubbels moeten ervoor zorgen dat afval naar de zijkant van de rivier drijft en in een afvalcontainer komt. "Dit bellenscherm werkt ontzettend goed. 86 procent van het zwerfafval wordt hiermee weggehaald", vertelt Karen Blanken van Stichting SUPmission.

Normaal gaat Karen op de sup afval te lijf, maar ze heeft met haar stichting de gemeente benaderd om de 'the great bubble barrier', zoals het systeem heet, naar Haarlem te halen.

Afgelopen week bleek na vragen van D66-raadslid Joris Krouwels, de gemeente hier deels de portemonnee voor te willen trekken. "Er moet eerst een vooronderzoek worden gedaan. Dat kost 23.000 euro. Haarlem wil hiervan de helft betalen. De provincie gaat over het water dat door Haarlem loopt, dus ik hoop dat zij ook mee willen doen."

thegreatbubblebarrier - NH Nieuws

Het systeem ligt al in Katwijk en Amsterdam en laat daar goede resultaten zien. "Haarlem is het laatste afvoerstation naar de Noordzee, daarom moet het juist hier komen. Wij kunnen zoveel betekenen voor de Noordzee."

Wanneer uit het onderzoek blijkt dat het Spaarne een geschikte plek is voor het bellenscherm, dan nog is deze niet zomaar aangelegd. De kosten voor het systeem zijn al snel drie en een halve ton. De stichting Supmission wilt daarom bij een positief onderzoeksresultaat een crowdfunding beginnen. Voor de helft van het bedrag is nu al een financier gevonden. "Als het bellenscherm hier kan worden geplaatst, moet de gemeente met de provincie haar uiterste best doen om het te realiseren", vindt Krouwels.