Ga naar Content

Dankzij de beiaardier van Beverwijk klinken de klokken vanavond tot Kiev

Een klein gebaar als hart onder de riem voor Oekraïners nu de oorlog al een jaar duurt. Tenminste dat was de bedoeling van Gerda Peters, de beiaardier van de Beverwijkse Agathakerk. Na een bericht naar haar collega-carillonisten ging het als een lopend vuurtje: in Beverwijk en zo'n zeventig plaatsen in Nederland klinken de klokken vanavond als het Oekraïense volkslied. En erbuiten: in Leuven bijvoorbeeld en zelfs voor de kathedraal van Kiev bespeelt een Oekraïense collega met een mobiel carillon.

Foto: Dennis Mantz

"We kennen elkaar allemaal", lacht Peters. "De wereld van carillonisten in en rond Nederland is niet zo groot." De carillonist of beiaardier speelt op een zogenaamd stokkenklavier om de kerkbellen zo te laten klinken als Heal the World van Michael Jackson, Bridge over Troubled Water van Simon & Garfunkel of het Oekraïense volkslied.

Of in het geval van Peters van al die nummers, als zij morgen om half acht de kerktoren inklimt om haar steun te betuigen aan Oekraïne. 

Dat doet de vaste bespeler van de Beverwijkse beiaard in de Agathakerk helaas niet zelf hier, maar in Voorburg, één van haar andere 'vaste toren' van Peters. "Dat vind ik aan de ene kant ook wel jammer, maar ik had het idee bedacht met de Rotary Voorhout, dus ze willen graag dat ik daar kom spelen. Maar ik heb een uitstekende vervanger geregeld!"

Zie Gerda Peters hier achter het carillon oftewel de beiaard, waarop zij onder andere de titelmelodie van Pipi Langkous speelt. Tekst loopt door.

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Het beiaardierswereldje mag dan klein zijn, ze zijn wél luid. En daarmee is de steunbetuiging door het luiden van zo'n zeventig kerkklokken in een groot deel van Nederland en zelfs ver in het buitenland te horen. 

In Beverwijk klimt Midori Conneman de geel en blauw verlichte klokkentoren in om half 8 eerst, zoals in elke stad die meedoet, het volkslied van Oekraïne te spelen. "Daarna speelt ze nog twee Oekraïense liedjes en daarna iets over vrede", weet Peters, "uit de map die we met z'n allen verzameld hebben sinds het begin van de oorlog."

Is dat een hele klus? Peters:  "Dat is wel zo, je moet altijd arrangeren voor het carillon, meestal veel dingen weglaten en geen carillon is hetzelfde." 

Bij de kathedraal in Kiev

Maar dat vindt Peters wel het minste wat zij kan doen: ze organiseert de actie, samen met de Rotary Club Voorhout, 'uit betrokkenheid', zegt ze. "De afgelopen tijd heb ik bijvoorbeeld ook veel Turkse en Syrische liedjes gespeeld." 

En misschien doet ze het toch ook wel een beetje voor haar Oekraïense collega Iryna Riabchun uit Kiev, 'want zij gaat daar absolúút niet weg'. Riabchun speelt vandaag om twee uur Nederlandse tijd voor de Sint Sofia-kathedraal spelen op een mobiel carillon. Dat is via een livestream te volgen.

"Maar dichter bij huis nodig ik alle Beverwijkers graag uit om naar de prachtig uitgelichte toren komen, even naar binnen stappen voor een kopje koffie of om een kaarsje aan te steken", zegt Peters.

Ook in ander plaatsen in Noord-Holland luiden de klokken in de melodie van het Oekraïense volkslied: in IJmuiden, Alkmaar, Hilversum, Edam, Enkhuizen, Hoorn en De Rijp, noemt Peters uit het hoofd op.

Meer nieuws uit de IJmond?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit de IJmond. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/IJmond

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]