Ga naar Content

'Dwars door je ziel kijken': 26 intense blikken in het Museum van de Geest

"Ik vind m een beetje beangstigend, zijn blik is heel intens, alsof hij dwars door je ziel kijkt." Esmee Perloy van het Museum van de Geest in Haarlem staat voor een van de portretten in het kunstwerk 'Masterpieces' van Marlene Dumas. De komende maanden is het werk, dat bestaat uit 36 schilderijen, waarvan 26 portretten te zien in het voormalig dolhuis van de stad. 

Culture Club, aflevering 81 - NH Nieuws

Het is niet voor niets dat juist deze schilderijen van Dumas hier te zien zijn. De werken tonen de bewoners en de medewerkers van een psychiatrische inrichting. Perloy: " We staan hier letterlijk in de oude slaapzaal van wat ooit het dolhuis was. Een passender plek is er niet om Dumas te laten zien."

Wat is normaal?

Op de portretten is niet duidelijk wie patiënt is en wie behandelaar: "Ik kan ze niet aanwijzen en dat is ook de bedoeling van Dumas, ze wil juist dat het verschil tussen cliënt en medewerker verdwijnt. We zijn allemaal mens, we zijn allemaal met elkaar verbonden. Die blik past ook heel goed in de visie van ons museum. Wij willen bezoekers juist laten nadenken; wat is normaal, wat is gezond?"

Naast 'Masterpieces' en de permanente tentoonstelling, biedt het museum dit voorjaar ook het programma 'A Mindful Break' ( https://museumvandegeest.nl/rondleidingen/mindfulness-in-het-museum) aan, kunst, gecombineerd met mindfulness. De tentoonstelling van Marlene
 Dumas is nog tot en met eind mei te zien. 
Portretten door Marlene Dumas in Museum van de Geest - Foto:

Culture Club bij NH Nieuws

In het nieuwe programma Culture Club gaat NH Nieuws op bezoek bij cultuurmakers uit onze provincie om ze te vragen naar hun drijfveren. Alle afleveringen van Culture Club zijn te bekijken op deze speciale pagina.

Culture Club is elke week te zien op NH televisie op donderdag vanaf 17.10 uur en dan elk uur herhaling.