Ga naar Content

Wildgroei aan nagelsalons, want business is booming: "Er komen steeds meer mannen langs"

Pure kunst is het, wat sommige nagelstylisten op de nagels van hun klanten zetten. Dat vinden de klanten ook, want de nagelsalons schieten in Noord-Holland als paddenstoelen uit de grond. Hoe is het stylen van de nagels opeens zo populair geworden?

Laura Schoonaard-Bastin van Gelakt by Lau in Schagen - Foto: Aangeleverde foto

"Ik had altijd al het idee: 'Als ik ooit wat anders wil doen, dan open ik een nagelsalon'", vertelt Laura Schoonaard-Bastin van Gelakt by Lau in Schagen. Toen het steeds slechter ging met de parfumerie waar ze werkte, besloot ze het roer om te gooien. "Na 15 jaar in de winkel ben ik gestopt. Ik heb een training gevolgd bij een bedrijf en daarna kon ik terecht bij Pour Vous in Schagen. Met mijn kennis over parfum vullen we elkaar mooi aan."

Maar waarom is het nagelstylen opeens zo populair? "Ik merkte dat hoe meer corona naar de achtergrond verdween, hoe meer nagels booming werden. In de Verenigde Staten is het normaal om elke drie weken een manicure of pedicure te doen. Ik denk dat die trend een beetje is overgewaaid. Nail art is heel populair en dat kan je niet thuis doen." 

Veel meer nagelstylisten in Noord-Holland

In heel Noord-Holland zijn er begin 2023 volgens cijfers van de Kamer van Koophandel 1715 nagelstylisten. Dat is een flink aantal, zeker als je ziet hoe veel stylisten er waren in 2018. Toen waren het er nog 'maar' 1117. In vijf jaar tijd zijn er dus bijna de helft meer nagelstylisten in onze provincie bijgekomen.

Er zijn meer bedrijfstakken binnen onze provincie die de afgelopen jaren flink zijn gegroeid. Bij de diëtisten was een flinke toename te zien, net als bij camperbedrijven, kapperszaken en foodtrucks. 

Miriam Kroon van salon Mimi K. in Alkmaar ziet dat de invloed van social media erg groot is. "Meiden van nu vinden het erg belangrijk om er verzorgd bij te lopen. Je bent de hele dag bezig met je handen en je ziet ze ook veel, dus dan is het fijn als die er goed uitzien. Onderling en op social media zien ze bij elkaar hoe mooi het eruit ziet." Maar Kroon krijgt niet alleen vrouwen in haar salon. "Er komen ook steeds meer mannen bij mij langs. Zij willen dan niet gelakt worden, maar wel de nagels en nagelriemen bijgewerkt hebben." 

Dat de nagelbusiness booming is, blijkt wel uit de loopbaan van Kroon tot nu toe. In 2019 begon ze parttime als nagelstyliste, gewoon omdat ze het leuk vond. Ze had ernaast nog een baan in het onderwijs. Die zegde ze in februari 2022 op. Straks, in april, opent ze haar eigen salon in het centrum van Alkmaar. In vier jaar tijd ging ze dus van 'hobbyist' naar saloneigenaar. 

"Het gaat ook alleen nog maar meer groeien, want het is overal druk", denkt ze. "Er is altijd ruimte voor nog een salon." Kroon denkt ook dat mensen tijdens coronatijd zijn gaan experimenteren en erachter zijn gekomen dat ze het verzorgen van nagels erg leuk vinden. "Maar die groep is nu nog niet zo ver dat ze een eigen salon gaan openen."

"Ik stuur potentiële klanten zelfs wel eens naar een andere nagelsalon in de buurt, omdat ik geen tijd voor ze heb."

Nagelstyliste Laura Schoonaard-Bastin

Hoewel de meeste Nederlanders zuinig zijn, zien de nagelstylistes dat 'het er nu bij hoort.' Ze merken ook niets van onderlinge concurrentie met andere salons. "Daarvoor is het gewoon te druk. Ik stuur potentiële klanten zelfs wel eens naar een andere nagelsalon in de buurt, omdat ik geen tijd voor ze heb. Dat is wel echt een luxe", zegt Schoonaard-Bastin. Dat is voor de nagelstyliste uit Alkmaar hetzelfde. "Ik zie de anderen ook niet als concurrenten, meer als collega's. Iedereen heeft ook zijn eigen stijl, dus mensen komen voor jou terug."

Kroon: "Je maakt mensen ontzettend blij, ze hebben er drie tot vier weken plezier van. Het gaat niet eens alleen om de nagels, het is ook een beetje verwennerij voor jezelf."

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.