Ga naar Content

Leven zonder plastic afval, Emily bewijst al 10 jaar dat het kan

Terwijl de gemiddelde Nederlander 500 kilo afval per jaar weggooit, heeft de Bussumse Emily-Jane Townley jaarlijks maar 1 volle pedaalemmer. Tien jaar geleden stopte ze met het kopen van producten in plastic, omdat de vuilniscontainer niet meer dicht kon door de hoeveelheid luiers van haar kinderen. Sindsdien gaat ze met stoffen zakjes en glazen potten naar de markt en winkels. Alleen op een verjaardag komt er chips in huis, in een zak die gerecycled kan worden. In het duurzaamheidsprogramma Pak An Groen geeft Emily-Jane nog meer handige tips. Zo maakt ze zelf haar schoonmaakmiddelen in glazen flessen en gebruikt ze wasstrips voor de vuile was.

Leven zonder afval - NH Nieuws

Ook in de badkamer bewijst Emily-Jane dat je zonder plastic kunt. Shampoo- en doucheschuimflessen zijn ingeruild voor stukken zeep, tandenborstels zijn van bamboe, ze gebruikt tandpastatabletten, gezichtsolie in een glazen flesje en deodorant uit blik.

Volgens Emily-Jane beseffen veel mensen niet dat er in sommige verzorgingsproducten microplastics zitten: "Tien jaar geleden had nog niemand van plastic soup gehoord, maar gelukkig groeit het bewustzijn". Via haar website levenzonderafval.com kochten vorig jaar 15-duizend mensen plasticvrije producten.

Deodorant uit een blikje - Foto:

Pak an Groen

Om de klimaatverandering te lijf te gaan komen steeds meer Noord-Hollanders in actie. Inwoners veranderen hun leefwijze, kopen verantwoord en isoleren hun huis. Ondernemers zien kansen en slaan nieuwe wegen in met duurzame producten en diensten. In het programma Pak An Groen kun je het iedere dinsdag zien op TV.

Reageren? Stuur een mail naar [email protected]