Ga naar Content

Verkiezingen voor het waterschap: hoe staat het met de kwaliteit van ons water?

Op 15 maart zijn er niet alleen de verkiezingen voor de Provinciale Staten, maar ook de waterschapsverkiezingen. Maar wat doen de Waterschappen eigenlijk? Met welke thema's houden zij zich bezig? Presentator Koen Bugter zoekt het voor je uit in een nieuwe reeks van Expeditie Noord-Holland. In de eerste aflevering onderzoekt hij de waterkwaliteit.

Foto:

Het water in de Amstel is de afgelopen jaren sterk verbeterd, volgens waterexpert Maarten Ouboter: "Alle huizen zijn aangesloten op het riool. Er is een grote stap gemaakt toen de zuivering is verplaatst van de Amstel naar het Westerlijk havengebied. Dus dat hele rioolwater is niet meer in de stad en ook niet meer gezuiverd. Dit is dus eigenlijk puur polderwater. Er zitten geen ziektekiemen meer in, behalve als het hard regent. Maar nu niet, dus dan kun je zwemmen!"

Dus waterkwaliteit is geen thema meer bij de verkiezingen? Ouboter: "Dat is het juist wel, want wat voor de waterkwaliteit heel belangrijk is: wat leeft er in het water? Planten, diertjes, insecten. Als daar voldoende van leeft, dan is de kwaliteit goed. Maar daar hebben we nog een heel grote opgave met elkaar. Als je een schijf in de Amstel gooit, dan zie je dat je zestig centimeter diep kan kijken, maar drie jaar geleden tijdens de eerste lockdown kon je anderhalve meter kijken. Ik zag vissen zwemmen en er begonnen waterplanten te groeien. Er kan dus meer in leven komen, ecologisch kan het beter."

Politieke kleur bepaalt waterkwaliteit

Koen Bugter vraagt zich af: op welke manier hebben we door te stemmen invloed op de waterkwaliteit? "De waterkwaliteit is de optelsom van alles wat we met de hele samenleving doen. De waterschap voert zijn taken uit, sterk in overleg met alles en iedereen. De inzet wordt bepaald door politieke kleur, en die kleur wordt bepaald met de verkiezingen," aldus waterexpert Ouboter.

"Ik ben een beetje bang, want zo vaak ga ik niet het koude water in. Ik houd van jullie, als dit misgaat"

Presentator Koen Bugter
Presentator Koen Bugter heeft wel zin in een winterse duik. Volgens Ouboter is het tussen de boten gevaarlijk, maar waar de Amstel breder is kan het wel. Er zijn dagelijks mensen, veelal collega's van omliggende kantoren, die het water in duiken. Dan maakt het voor hen niet uit het water maar een paar graden warm is.

Koen waagt samen met doorgewinterde zwemmers ook een ijskoude zwempoging. "Ik ben een beetje bang, want zo vaak ga ik niet het koude water in. Familie, ik houd van jullie als dit misgaat." Maar tot ieders verbazing, of in ieder geval tot verbazing van Koen, gaat de ijskoude duik (het water was 6 graden) prima. "Maar nu we het toch over waterkwaliteit hebben. Hoe helder is het water?" Een van de enthousiaste winterzwemmers "Ik zou er niet uit drinken, maar je kunt er wel elke dag in zwemmen!"

Op 15 maart zijn er in Nederland en dus ook in Noord-Holland weer waterschapsverkiezingen. Het waterschap, ook wel hoogheemraadschap genoemd, heeft een democratisch gekozen bestuur. Elke vier jaar zijn er waterschapsverkiezingen, op dezelfde dag als de verkiezingen van Provinciale Staten. Iedereen van 18 jaar of ouder mag dan stemmen voor een nieuw waterschapsbestuur in zijn of haar beheergebied.