Ga naar Content
Amsterdam

VVD en CDA stadsdeel Zuid: ‘Erotisch centrum schaadt ons stadsdeel’

16 februari 2023, 17.04 uur
Door: AT5 · Foto:

Een shortlist met drie potentiële plekken voor het nieuwe erotisch centrum is zojuist bekend gemaakt door de gemeente. Twee van de drie plekken waar het centrum zou moeten komen liggen in stadsdeel Zuid. De VVD en het CDA van dat stadsdeel laten meteen van zich horen. 

"Een zeer slechte zaak": de fracties van VVD en CDA in stadsdeelcommissie Zuid zijn niet blij met de mogelijke komst van het centrum. "Zo’n erotisch centrum tast de leefbaarheid en veiligheid aan van de hele omgeving. Ook de economische gevolgen zijn niet te overzien." Wat fractievoorzitters Claudia van Zanten (VVD) en Jurriaan Limburg (CDA) betreft zijn de voorgestelde locaties niet geschikt. Ook zeggen ze verbijsterd te zijn over het feit dat er twee locaties in Zuid op de voorkeurslocatielijst staan.

Het erotisch centrum met prostitutieramen komt, als het de gemeente ligt, of bij de RAI of in Noord. Dat schrijft burgemeester Halsema vandaag in een brief aan de gemeenteraad. Het gaat officieel om drie voorkeurslocaties: De Groene Zoom en de Europaboulevard, beiden bij de RAI en Docklandsplot op de NDSM-werf.

Op de eerste lijst stonden acht locaties verspreid over de stad, waarvan één in stadsdeel Zuid. Uit deze acht locaties zouden er twee of drie worden gekozen. Destijds was er al veel protest over de komst van het centrum op deze plekken.

"Er wordt vaak enthousiast verwezen naar de situatie in Keulen, maar dat is juist een voorbeeld van hoe het niet moet"

Jurriaan Limburg (CDA stadsdeel Zuid)

"Nu is er opeens een geheel nieuwe extra locatie in Zuid uit de hoge hoed getoverd. Onbegrijpelijk. De kans dat dit erotisch centrum in Zuid komt, wordt nu helemaal groot. Het gebied rond de Zuidas en de RAI is een woongebied met gezinnen, scholen -zoals basisscholen en een roc- en parken waar veel families en ouderen wandelen en recreëren: totaal ongeschikt voor een erotisch centrum", zegt Van Zanten. "Dit centrum hoort sowieso in geen enkele woonwijk thuis."

‘Sekspretpark’

Ook het CDA in Zuid gelooft niet in de toegevoegde waarde van een eventueel erotisch centrum. "In de huidige plannen moet het een plek worden met honderd peeskamers, onder andere een burlesque nachtclub, een seksmuseum, bistro's en een beautysalon. Je moet prostitutie niet promoten en stimuleren, laat staan een soort sekspretpark bouwen," aldus Limburg.

De lokale VVD- en CDA-fracties storen zich ook aan de vergelijking met Keulen, waar een dergelijk 'Laufhaus' succesvol zou zijn. "Er wordt vaak enthousiast verwezen naar de situatie in Keulen, maar dat is juist een voorbeeld van hoe het niet moet: een kolossaal flatgebouw met peeskamers, dat ontzettend veel toeristen en criminaliteit aantrekt. Ook zijn er veel gewelddadige incidenten geweest tegen sekswerkers. Niet voor niets bestempelt de Duitse politie het gebied als een 'criminaliteits-hotspot'," licht Limburg toe.

Hoorzitting 

Vooruitlopend op de besluitvorming is er een initiatiefvoorstel ingediend om een hoorzitting over dit onderwerp te organiseren. Nu bekend is dat Zuid op de voorkeurslocatielijst staat, wordt deze hoorzitting binnenkort georganiseerd. Tijdens de hoorzitting kunnen deskundigen, bewoners, ondernemers, sekswerkers en andere betrokkenen hun ervaring en visie delen met de leden van de stadsdeelcommissie. 

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]