Ga naar Content
Amsterdam

Halsema: nieuw erotisch centrum bij Rai of op NDSM-werf

16 februari 2023, 16.25 uur · Aangepast 16 februari 2023, 17.36 uur
Door: AT5 · Foto: Gemeente

Het erotisch centrum met prostitutieramen komt, als het aan de gemeente ligt, bij de RAI in Zuid of bij Docklandsplot op de NDSM-werf in Noord. Dat schrijft burgemeester Halsema vandaag in een brief aan de gemeenteraad. 

Het gaat officieel om drie voorkeurslocaties: De Groene Zoom en de Europaboulevard, beide bij de RAI en Docklandsplot op de NDSM-werf. 

"Met de oprichting van een Erotisch Centrum verminderen we de druk op de Wallen", stelt Halsema. "Tegelijk creëren we een bijzondere plek waar sekswerkers veilig, legaal en ongestoord kunnen werken en bezoekers een breed aanbod van erotiek, cultuur en entertainment kunnen verwachten."

Honderd plekken

In het centrum komen ongeveer honderd werkplekken voor diverse sekswerkers (vrouw, man, transpersonen/lhbtiq+). Daarnaast komt er 'veel ruimte voor zorg en veiligheid, horeca, entertainment, cultuur en educatie', schrijft de gemeente in een persbericht. 

Halsema noemde eerder nog Amstel III (Zuidoost), Arenapoort (Zuidoost), Sloterdijk 2 Zuid (Nieuw-West), Sloterdijk Noord (Nieuw-West),  Zuid / Rai (Zuid), Hamerkwartier (Noord), Waterlocatie (locatie nog onbekend) en het Eenhoorngebied (Oost) als mogelijke locaties. Inmiddels zijn de meeste van die locaties dus afgevallen. 

Hellingbaan

Er werd in eerste instantie nog gesproken van een inpandige 'hellingbaan' die langs de ramen en 'andersoortige werkplekken en horeca/entertainment' ging. In verschillende buurten leidde de mogelijke komst van het erotisch centrum al tot protesten. Zo lieten bewoners van het Eenhoorngebied in Oost en Zuidoost weten dat ze het centrum niet in hun buurt willen hebben. 

Foto: Thijs Wolzak / Moke Architecten

Halsema zei al eerder dat er met de komst van het centrum een 'wezenlijk' aantal ramen op de Wallen gesloten worden. Alexander Scholtes, stadsdeelvoorzitter van stadsdeel Centrum, herhaalde dat voornemen ongeveer een maand geleden in het AT5-programma Park Politiek. Coalitiepartijen zijn juist verdeeld over het sluiten van ramen op de Wallen. 

Lees ook