Ga naar Content

Zelf aan het roer van een grote TESO-veerboot in het Juttersmuseum: "Dit is echt wel uniek"

Altijd al eens willen zien hoe de stuurhut van een grote veerboot er van binnen uitziet? Dat kan nu bij het Maritiem- en Juttersmuseum Flora op Texel. Het stuurhuis van de voormalige TESO-veerboot de Schulpengat werd een aantal jaar geleden als enige deel niet gesloopt en is na een lange verbouwing nu te bewonderen op het eiland waar de boot jarenlang naartoe voer. 

Judith en André van het Juttersmuseum - Foto: NH Nieuws / Kelly Blok

De Schulpengat voer maar liefst 26 jaar lang bewoners en toeristen van en naar Texel, maar maakte een paar jaar geleden plaats voor een nieuwe boot. De laatste tocht van de  Schulpengat was naar Gent, waar deze werd gesloopt. Maar één onderdeel werd gespaard: de stuurhut. 

Lees ook

Die is vanaf vandaag te bewonderen bij het Juttersmuseum op Texel. Daarnaast is er ook een expositie waar van alles wordt verteld over het bedrijf TESO en de veerboten. Je kan ervaren hoe je aan boord van zo'n groot schip zit als er storm is in een heuse simulator. 

Toen bekend werd dat de stuurhut terug zou komen naar Texel, twijfelden Judith van der Zee en André Eelman van het Juttersmuseum niet lang. Hun museum zou de perfecte plek zijn voor de stuurhut en expositie. "Wij hebben aangeboden om hem bij ons te stallen. Wij hebben er de ruimte voor", vertelt André dan ook. "Er waren meerdere geïnteresseerden, maar er is uiteindelijk door TESO voor onze locatie gekozen."

Benieuwd hoe de stuurhut eruitziet? Dat is in onderstaande video te zien (tekst gaat door onder de video). 

Bezoekers kunnen een kijkje nemen in de stuurhut - NH Nieuws

Dat TESO graag de stuurhut graag intact wilden houden en er een expositie aan wilde wijden, snappen Judith en André wel. "Wij Texelaren kunnen niet zonder de TESO", vertelt Judith. "Het is heel belangrijk, vinden wij, om ook een stukje geschiedenis van TESO te vertellen aan iedereen", vervolgt André. "Zo'n grote veerdienst als TESO heb je nergens."

Vanaf vandaag zijn de deuren van de expositie geopend en Judith en André kunnen dan ook niet wachten om bezoekers te verwelkomen. "Dit is echt wel uniek dat je kan kijken in een stuurhut van een veerdienst die lang gevaren heeft", aldus Judith. "En we hebben al heel veel mensen gesproken die benieuwd zijn hoe het is geworden", vertelt André trots. "We staan te trappelen."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]