Start van hoofdcontent

Haarlem

nl

Nieuw terrassenbeleid houdt de gemoederen bezig in Haarlemse binnenstad

16 februari 2023, 17.00 uur · Aangepast 17 februari 2023, 09.32 uur · Door Rob Wtenweerde

De gemeente Haarlem werkt aan een nieuw beleid voor horecaterrassen in de binnenstad. Ondernemers en bewoners hebben andere belangen, maar hopen er wel samen uit te komen.

Een leeg terras op het Klokhuisplein - NH Nieuws / Rob Wtenweerde

Voor de Wijkraad Binnenstad Haarlem is de toegankelijkheid van het centrum voor voetgangers en fietsers erg belangrijk. Voorzitter Ria Tel: "De verrommeling van de buitenruimte is ons een doorn in het oog. Een goed voorbeeld zijn de terrassen langs het Spaarne. Die dwingen voetgangers het fietspad op, terwijl er ook heel veel gefietst wordt. Het personeel moet ook steeds de weg oversteken om de terrassen aan die kant te bedienen. Dat is gewoon gevaarlijk."

Vanwege de coronacrisis mochten veel horeca-ondernemers tijdelijk hun terrassen uitbreiden, om de verloren omzetten tijdens de lockdowns een beetje in te kunnen halen. Sinds 1 oktober gelden de oude regels weer, maar op veel plekken staan de 'coronaterrassen' er nog altijd.

Tel: "Wij snappen heel goed dat de ondernemers geld willen verdienen, maar zelfs in de wintermaanden staan de terrassen buiten opgesteld. En dat zit er echt niemand. De horeca-ondernemers hebben zoveel terrasmeubilair aangeschaft, dat ze het buiten moeten laten staan. Overal van die opgestapelde tafels en stoelen, het ziet er niet uit." 

"Je hebt straks winnaars en verliezers"

Gijs Brands, Koninklijke Horeca Nederland

Afgelopen maandag presenteerden ambtenaren een voorlopig plan voor het terrassenbeleid. De inhoud daarvan is nog niet bekend, maar voorzitter Gijs Brands van Koninklijke Horeca Nederland afdeling Haarlem is er positief over. "Het grootste belang is dat we straks allemaal tevreden zijn. Wonen èn ondernemen moeten in balans zijn."

Brands ziet ook wel in dat niet alle horeca-ondernemers hun zin krijgen. "Je hebt straks winnaars en verliezers. Op sommige plekken is het nou eenmaal erg smal en druk. Dan is een terras geen goed idee. Op andere plekken kan het makkelijk. De gemeente kijkt goed naar de drukste routes. Dat snap ik, want er moet voldoende loopruimte blijven, zodat het in de stad veilig is voor iedereen." 

Tekst loopt door onder de foto.

Geparkeerde fietsen Kruisstraat Haarlem - NH Nieuws / Rob Wtenweerde

De wijkraad wil het liefst terug naar de oude regels. Voorzitter Tel: "De gemeente handhaaft die regels niet. Daar is geen capaciteit voor, zeggen ze. Maar dat is natuurlijk geen vrijbrief voor de horeca om maar te doen wat ze willen."

Fietsen

Het gaat de wijkraad ook niet alleen om de terrassen, zegt Tel. "Er zijn teveel plekken in de stad waar fietsen lukraak worden neergezet. Zo staan er bij de Albert Heijn in de Kruisstraat fietsenrekken en reclameborden buiten. De maaltijdbezorger aan de overkant parkeert er ook nog eens alle bezorgscooters. Dan is er geen doorkomen meer aan. Ik zag twee dames met een rollator lopen, die konden elkaar daar echt niet passeren."

Als het over de fietsen gaat, zijn de wijkraad en de ondernemers het wel met elkaar eens. Horecaman Gijs Brands: "Haarlem heeft echt een nieuw fietsbeleid nodig. We moeten elkaar opnieuw opvoeden. We zijn zo gewend de fiets voor de deur van de kroeg, de slager of welke winkel dan ook te parkeren. Er moeten meer bewaakte fietsenstallingen komen. En een 'fietsring' rond het centrum zou mooi zijn. Zeker nu er steeds meer van die snelle fietsen bijkomen."

Haast geboden

Burgemeester Jos Wienen is verantwoordelijk voor de vergunningen voor onder meer de terrassen. Zijn woordvoerder legt uit dat er hard wordt gewerkt aan een plan. Daarbij is haast geboden, want het nieuwe terrassenbeleid moet er eigenlijk op 1 april liggen. Volgens de woordvoerder is het de bedoeling dat de plannen op 23 maart in de raadscommissie worden besproken.

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]