Ga naar Content
Haarlem

Oldenhove opvanglocatie voor statushouders feestelijk geopend met bloemen

16 februari 2023, 14.00 uur · Aangepast 16 februari 2023, 14.41 uur
Door: Maurice Blaauw · Foto: NH Nieuws

“Een eigen huis, een plek onder de zon.” Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, Eric van der Burg, citeerde gisteren het liedje van René Froger bij de feestelijke opening van de opvanglocatie Oldenhove in Overveen. “Een eigen huis geeft statushouders en andere mensen in nood de kans een leven op te bouwen.”

De eerste 55 mensen hebben er inmiddels hun onderdak gevonden. In totaal komen er 90 statushouders in de opvanglocatie te wonen. De appartementen zullen geleidelijk aan over de komende maanden worden bezet. “De overige woonplekken zijn voor andere mensen in nood. Dit zijn bijvoorbeeld mensen die in scheiding liggen. Dat het een opvanglocatie voor iedereen in nood is, maakt het een bijzonder project”, aldus Van der Burg.

De symbolische opening met bloemen werd gedaan door Van der Burg en wethouder Attiya Gamri. Deze laatste kwam zelf op negenjarige leeftijd naar Nederland en voor haar hebben bloemen een speciale betekenis. "Ik leerde in Nederland dat bloemen staan voor huiselijkheid, diversiteit en nu ook voor Bloemendaal." Op de drukbezochte opening waren alle buurtbewoners uitgenodigd. In de onderstaande reportages spreken wij met de buurtbewoners, statushouders en wethouder Gamri.

Opening Oldenhove - NH Nieuws

Eén van de eerste bewoners van Oldenhove was Khaled al-Yami. Eerder vertelde hij over zijn dromen en het dadelbedrijf dat hij in Nederland heeft opgezet. Speciaal voor de opening en alle buren maakte hij dadelhapjes. “Het gaat goed met mijn bedrijf. Ik had zelfs iemand uit Groningen die dadels wou kopen”, lacht Khaled. Hij vindt het fijn dat de binnenkant van het gebouw nu ook zo goed als klaar is, en zo zegt hij zelf: “Ik heb veel leuke buren.”

Eerste bewoners in Oldenhove - NH Nieuws / Geja Sikma

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]