Ga naar Content

Een primeur? Gerard denkt een steenmarter op Texel op camera te hebben

Hij dacht dat hij ’s nachts een egel aan het voeren was. Maar toen hij de camerabeelden terugkeek, bleek het een marter te zijn. Texelaar Gerard Witte kreeg bijzonder bezoek in zijn tuin, want een marter komt helemaal niet op Texel voor. "Ik denk dat het dier met een vrachtwagen hooi of boomstammen naar Texel is gekomen", zegt hij. "Ik heb hem ook maar een keer gezien, daarna niet meer."

Steenmarter ter illustratie - Foto: Flickr: Marie van Dieren

Gelukkig heeft hij de camerabeelden nog, anders hadden ze hem misschien niet geloofd. Hij denkt zelf dat het om een steenmarter gaat. Dit is een zoogdier uit de familie van de marterachtigen. De steenmarter is qua formaat als een huiskat, maar met veel kortere poten. De vacht is asgrauw tot grijsbruin, de oren zijn klein, de ogen zijn donker en hij heeft een kleine snuit met roze neus en donkere snorharen. 

"Het is een roofdier", zegt Gerard. "Het beest wat op de camera staat is ongeveer 60 centimeter lang met een lange staart."

De Texelaar die aan de Zeebries in Den Burg woont, had regelmatig bezoek van een egel. Hij voerde het dier in zijn tuin en had daar ook een camera in staan. "Ik wilde weten of de egel inmiddels in winterslaap was. Want anders ben ik andere dieren aan het voeren, zoals de katten in de buurt."

Toen hij de beelden terugkeek, zag Gerard tot zijn grote verbazing dat de steenmarter op het voer afkwam. De camera heeft ook infrarood beelden, zodat de dieren eenvoudig in de nacht herkend kunnen worden. "Ik zag eerst van die glimmende oogjes, daarna kwam hij helemaal tevoorschijn", zegt Gerard. "Hij is een keer geweest en daarna heb ik hem nooit meer gezien. Ik heb het voer daarna ook weggehaald, omdat de egel waarschijnlijk in winterslaap is."

Bekijk hier zelf hoe de marter de tuin van Gerard bezoekt:

Steenmarter - NH Nieuws

De Texelaar heeft de beelden gedeeld met Ecomare en Natuurmonumenten. "Ook zij vonden het heel bijzonder. En het was duidelijk dat we de steenmarter het liefst niet op Texel willen hebben."

Steenmarter of boommarter?

Boswachter en televisiepersoonlijkheid Arjan Postma is er zeker van dat het om een marter gaat. "Het is moeilijk te zien", zegt hij in Lunchroom op NH Radio. "In dit geval lijkt het meer op een boommarter dan een steenmarter." De boommarter komt volgens Postma vooral voor in de duinen van de provincie. “De steenmarters in het midden en het oosten van het land."

Postma vindt het een bijzonder verhaal. "De marter heeft de pont genomen of iemand heeft hem meegenomen." De boswachter verwacht niet dat het dier veel schade aanricht. "Het is een klein beest, daar moet je niet veel van voorstellen. Hij heeft een klein territorium en vangt vooral muizen. Of soms een vogel, dat valt wel mee."

Ook Pierre Bonnet van Ecomare denkt dat het om een marter gaat. "Als je het echt zeker wilt weten, dan moet je kijken naar de gebitskenmerken of de lengte van de voorpoten." Het beest op de beelden lijkt volgens hem ook op de Amerikaanse marter. "Deze zou ontsnapt kunnen zijn", zegt hij.

"Ik hoorde van collega’s dat zij meer exoten hebben gezien. Zo zat er in het verleden een Amerikaanse eekhoorn bij mijn oud-collega, een stekelvarken in de tuin aan de Schorrenweg en is er een woestijnvosje aangetroffen. Deze kunnen ontsnapt zijn uit een privécollectie."

Jonge vogels slachtoffer

De steenmarters kunnen volgens Pierre een behoorlijke plaag zijn, omdat ze alles stuk knagen. "Vooral onder de motorkap van een auto. Ze kunnen daar ook slapen en honderden kilometers meereizen."

Loran Tingha van Natuurmonumenten geeft aan dat het dier schadelijk kan zijn. "Zeker voor de grondbroeders", zegt hij. Jonge vogels die broeden in het weiland kunnen een prooi zijn voor de steenmarter. 

Natuurmonumenten kan voorlopig niet veel doen. De steenmarter is een beschermde diersoort. "Als de steenmarter bij ons in het gebied wordt gesignaleerd, dan gaan we er echt iets aan doen. Dat betekent dat we in overleg gaan met de provincie, want dat is het bevoegd gezag."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]