Ga naar Content

Hoe de enige Noordzeevisser van Amsterdam strijdt voor een duurzame korte visketen

De Amsterdamse visser Hendrik Kramer startte eerder al een crowdfundingcampagne om zijn vislabel Wild ‘n Zilt op de markt te brengen. Kramer is de zesde generatie uit een familie vissers uit Urk en zijn missie is om ervoor te zorgen dat zijn duurzame vis vanaf zijn duurzame boot direct bij de consument terecht komt. 

Foto: Hendrik Kramer

Toen Kramer 19 jaar oud was en klaar met zijn school trad hij in de voetsporen van zijn vader in de visserij. In het begin op het schip van zijn vader, maar na een jaar besloot hij de boel te verkopen. "Mijn vader wilde mij niet achterlaten met een bedrijf waar we 35 liter brandstof in de week de lucht in bliezen en maar 8.000 kilo vis vingen." Zelf begreep Kramer dat toen niet en begon zelfs te huilen toen hij het nieuws van zijn vader hoorden. "Ik zei toen: 'Je verkoopt mijn schip onder mijn kont vandaan. Maar hij wilde mij niet alleen laten met zo'n visserij bedrijf.'"

Energiezuinig schip

Na een aantal jaar als freelance visser gewerkt te hebben zag Kramer dat de visserij duurzamer kon. "Ik heb de zaak uiteindelijk overgenomen van mijn vader met de doelstelling om de duurzaamste visser van Nederland te worden." In 2018 bouwde de visser een energiezuiniger schip, genaamd MDV2. Het schip is energiezuiniger door een speciale visserijtechniek die gebruikt wordt en daarnaast wordt het schip diesel en elektrische voortgestuwd.

Om te bepalen wat de juiste weg is en hoe hij nog verder kan verduurzamen laat hij zich adviseren door milieuorganisatie Good Fish (bekend van de VISwijzer) en een comité van experts op het gebied van visserij. Voor hem is dat de enige weg voor een goede toekomst van de Noordzee. 

In 2019 ging zijn schip dan eindelijk in de vaart. "Dit was in de winter en dat was best lastig, want de boot is best seizoensafhankelijk. Maar ik dacht ik ben jong, dat lukt wel".

Hoge eisen voor duurzaam vissen

Afnemers van duurzame vis willen steeds vaker hoge eisen aan de manier waarop de vis is gevangen. Maar deze extra inspanningen die de visser moet doen voor een meer duurzame vangst, raken eigenlijk in de keten helemaal onzichtbaar en worden niet berekend in de prijs waarvoor het vis uiteindelijk verkocht wordt. 

Alleen maar Nederlandse vis

In maart 2020 brak corona uit en gingen alle restaurants dicht. "Corona legde onze zwakheden bloot. Mijn zwakte was dat mijn vis na de verkoop verdween in de anonimiteit en 80 procent de grens over ging. In Nederland werd mijn vis bijna niet gegeten. Daarom begon ik het label: 'Wild en Zilt': hiermee wil ik mijn vis direct aan de klant verkopen." 

Met het concept wil hij zijn schip ieder jaar terughalen naar de haven van Amsterdam en vanuit daar zijn vis verkopen aan de consument. "Zo gaan we in Nederland alleen Nederlandse vis eten en niet meer gamba's ergens anders vandaan." Door de keten te verkorten kan hij zich richten op consumenten en organisaties die duurzaamheid belangrijk vinden en hier ook voor willen betalen.

Om het label Wild ‘n Zilt op op te zetten was Kramer vorig jaar een crowdfundingcampagne gestart. Mensen konden visboxen van Wild ‘n Zilt kopen. Met de opbrengst konden de operationele kosten en geïnvesteerd worden in marketing en personeel. Bekijk hier een video over zijn crowdfunding. De tekst gaat door na de video.

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Toch is de strijd naar een duurzame visserij soms best vermoeiend en teleurstellend voor hem. Zo komen er veel tegenslagen op de weg waar Kramer, toen hij zijn duurzame weg insloeg, niet over nagedacht had. "Ik strijd op dit moment door een keus die ik in 2013 heb gemaakt en puur omdat ik anders failliet ga. Als ik allemaal vooraf had geweten wat mij te wachten stond, dan weet ik niet of het weer had gedaan."

Maar gaande ons gesprek begint het strijders vuurtje weer langzaam bij hem aan te wakkeren. "Meer lokaal gaan eten en dus Nederlandse vis gaan eten. Ik baal van die klote zalm die nu overal verkocht wordt", vertelt hij tijdens het gesprek als er hem gevraagd wordt wat hij onze viseters zou willen meegeven. Hij vervolgt: "Ik hoop dat we als Amsterdam de omslag gaan maken naar wild en zilt. En stoppen met al die kweekbende zoals zalm, gamba's en bijvoorbeeld langoustines uit Nederland gaan eten. Ik hoop dat ik een ommekeer kan maken."

Ben jij benieuwd naar de vis van Kramer en wil jij hem steunen in zijn weg naar duurzaamheid? Bezoek hem dan op de Zuidermarkt in Amsterdam. Ook kun je nog steeds visboxen bij hem bestellen via deze link.

Het KRO/NCRV tv programma Pointer bracht zijn verhaal in beeld. Bekijk het hieronder.

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]