Indrukwekkende opleving helpt AZ aan klinkende zege en koppositie

In een tijdsbestek van twintig minuten scoorde AZ vijf doelpunten tegen Excelsior. Daarmee rekenden de Alkmaarders voor de rust al af met de Kralingers. Dankzij de 5-0 overwinning in eigen huis gaat de ploeg van trainer Pascal Jansen in ieder geval voor minimaal twee dagen aan kop in de eredivisie.

AZ rekent in tijdsbestek van 20 minuten af met Excelsior - Foto: Orange Pictures

Na de bekeruitschakeling moest AZ de zure nasmaak tegen Excelsior zien weg te spoelen. Dat deed het opnieuw met een flink gehavend elftal, want opnieuw miste het een karrenvracht aan spelers. Dat betekende dat Wouter Goes en winteraanwinst Sven Mijnans opnieuw in de basis startten bij de Alkmaarders.

Na twee gelijke spelen in de eredivisie (tegen Utrecht en FC Volendam) ging AZ op zoek naar de eerste overwinning in drie competitieduels. Na een kwartier legde Jesper Karlsson de bal breed op spits Vangelis Pavlidis, maar de pass was onnauwkeurig.

Doelpuntenregen

In de 19e minuut kwamen de Alkmaarders alsnog op voorsprong. Karlsson stuurde Mijnans weg en de aanwinst passeerde zijn tegenstander en zag zijn schot via een tegenstander in het doel belanden: 1-0. Ondanks dat AZ in de openingsfase nog niet overtuigde, regende het ineens wel doelpunten in Alkmaar. Karlsson volleerde de thuisploeg op schitterende wijze naar 2-0. De Zweed kreeg de bal van de zijkant en schoot onberispelijk binnen.

Tekst loopt door onder de tweet.

Twee minuten later tikte Mijnans zijn tweede van de avond binnen. Nadat doelman Stijn van Gassel twee keer een sta-in-de-weg vormde, was de middenvelder trefzeker: 3-0.

Excelsior was inmiddels kanonnenvoer aan het worden voor de ploeg van trainer Pascal Jansen. De trein van de Alkmaarders denderde namelijk maar door, want via doelpunten van Jens Odgaard en Vangelis Pavlidis stond er bij rust een comfortabele 5-0 voorsprong op het scorebord.

Tekst loopt door onder de video.

Trainer Pascal Jansen over het mooiste doelpunt - NH Nieuws

Voet van het gas

Na de pauze ging de voet enigszins van het gaspedaal. De Alkmaarders waren minder nadrukkelijk op zoek om er een echt doelpuntenfestijn van te maken. Vangelis Pavlidis en Pantelis Hatzidiakos waren nog wel dichtbij. De Griekse spits zag zijn bal geschampt worden door zijn landgenoot, waarna de bal tegen de paal belandde.

Dankzij de klinkende overwinning gaat AZ weer aan kop in de eredivisie. De Alkmaarders klimmen over Feyenoord heen, dat zondag op bezoek gaat bij sc Heerenveen. Volgende week zaterdag m 21.00 uur gaat AZ op bezoek in De Kuip.

Opstelling AZ: Ryan; Sugawara (De Jong/78), Hatzidiakos, Goes, Kerkez (M. De Wit/68); Clasie (Buurmeester/78), Reijnders, Mijnans; Odgaard, Pavlidis, Karlsson (Van Brederode/78)