Ga naar Content

Magneetvissers op zoek naar gestolen antieke wapens na uitloven flinke beloning

Tienduizend euro, dat is het bedrag dat kunsthandelaar Dickie Zebregs belooft aan degene die de antieke wapens, die vorige week van hem gestolen zijn, naar hem terugbrengt. Zebregs vermoedt dat de wapens tijdens de vluchtpoging van de dieven op de bodem van de Keizersgracht zijn beland. Daarom zijn magneetvissers al dagen massaal op jacht naar de buit. "We zijn er meteen op afgegaan"

Gestolen Antiek - NH Nieuws

"Het gaat om antieke wapens van historische en financiële waarde", laat Zebregs weten: "Er zijn twee Ottomaanse duelleerpistolen gestolen. Die zijn helemaal ingelegd met een soort bloedkoraaldruppels en in het zilver gezet. En twee Indiase dolken, die zijn 17de-eeuws."

De wapens van Zebregs zaten samen met een laptop en een portemonnee in zijn tas, toen de tas van de bijrijdersstoel uit zijn auto gestolen werd. "Ik denk dat het twee ratten zijn geweest, die hebben gewacht en iets tussen de deur hebben gedaan toen ik 'm op slot deed", zegt Zebergs. 

De tekst gaat door onder de foto.

Foto:

Via een trackingsysteem van zijn laptop en camerabeelden in de buurt wist Zebregs te achterhalen dat de dieven naar een café in de Utrechtsestraat waren gegaan. Toen hij daar niet veel later met de politie aankwam, zijn de dieven zo onopvallend mogelijk het café uitgelopen. De tas, met laptop, bleef achter. De zwaarden bleken spoorloos.

Magneetvissers 

Zebregs vermoedt dat de dieven de zwaarden hebben gedumpt onderweg. Daarom plaatste hij een oproep waarin hij een beloning van 10.000 euro aankondigt in een Facebookgroep voor magneetvissers. "Er hebben geloof ik al veertig magneetvissers hier voor de deur gestaan de afgelopen dagen. Het is hun hobby, dus ze vinden het allemaal machtig, ook als het niet gedumpt is vinden ze het leuk om te doen."

Ook magneetvisser Leigh Webber is van de partij: "Toen het bericht online kwam van de 10.000 euro, kwamen veel magneetvissers hiernaartoe. We hebben veel magneten samen, maar het is nog niet gevonden dus we moeten doorgaan", vertelt hij. 

Wat de magneetvissers gaan doen met het geld als ze de buit binnen hebben? "Met vakantie!", is het volmondige antwoord.

De tekst gaat door onder de foto.

Foto:

Toch is de beloning niet alleen bedoeld om magneetvissers naar de gestolen wapens uit te laten kijken. Een andere optie die Zebregs voor mogelijk houdt, is dat de stukken tussen het vuilnis zijn beland. "Misschien is er wel een kijker die weet hoe dat gaat, en hopelijk weet waar we dan moeten zoeken."

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]

Lees ook