Ga naar Content

Grote Zaanse inzamelactie voor Turkse slachtoffers: "Als zoiets gebeurt kijkt niemand meer naar afkomst of geloof"

Ruim driehonderd vrijwilligers van de Alevitische Vereniging Cemhuis Zaanstad zetten zich sinds maandag dag en nacht in voor slachtoffers in Turkije. Mensen kwamen massaal spullen afleveren bij het inzamelpunt in Zaanstad. "We werden haast angstig of we het wel aankonden", aldus Serdar Yildiz, lid van het Cemhuis. 

Alevitische Vereniging Cemhuis Zaanstad zamelt goederen in voor Turkije - Foto: Alevitische Vereniging Cemhuis Zaanstad

De gigantische inzamelactie begon bij een Facebook-bericht. Nadat het nieuws van de aardbevingen in Turkije de Alevistische Vereniging had bereikt was meteen duidelijk dat zij zich wilden inzetten. "We plaatsten een bericht op Facebook om aan te geven dat wij een inzamelpunt zouden worden," vertelt Serdar.  

Wat er toen gebeurde hadden ze nooit verwacht. Mensen kwamen massaal met goederen. "We wisten niet eens dat we zoveel volgers op Facebook hadden." De vrijwilligers werden dusdanig overladen met spullen, dat ze sinds maandag dag en nacht aan het werk zijn. "We werden haast angstig of we het wel aankonden. We hebben met jong en oud spullen verzameld en ingeladen. Vooral voor de ouderen werd het echt zwaar."

Toch gaf de gemeenschap niet op. "Het was zo mooi om te zien. Niet alleen Turkse mensen kwamen met spullen. Als zoiets gebeurt kijkt niemand meer naar afkomst of geloof, iedereen wil een steentje bijdragen. Zaanstad heeft zich met man en macht ingezet om spullen in te zamelen." 

De meeste spullen die zij hebben ingezameld zijn al onderweg. Wanneer het allemaal precies arriveert is lastig te zeggen. "Tot Bulgarije is het goed te doen, maar vanaf dan wordt het drukker. Chauffeurs moeten lang wachten, wegen zijn beschadigd, mensen zijn in paniek. Het is niet in te schatten hoe lang het duurt voordat de goederen er zijn." 

'Echt heel koud'

Het inzamelpunt bij het Cemhuis is nu gesloten. Vanuit Turkije hebben de initiatiefnemers wel berichten gekregen waar slachtoffers nu het meeste behoeften aan hebben. "Slachtoffers uit het getroffen gebied hebben nu vooral behoefte aan dekens, elektrische kachels, luiers en tenten, het is daar namelijk echt heel koud." 

Het Cemhuis in Zaanstad is na deze hectische dagen even gestopt met het inzamelen van spullen. "We gaan ons nu bezig houden met het ophalen van geld, dat is ook nodig voor de langere termijn. Mensen hebben straks onderdak en een huis nodig. Wij zorgen dat het geld op een goede plek terechtkomt", aldus Serdar Yildiz.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]