Ga naar Content

Streekvervoer staakt opnieuw na carnaval als werkgever niet luistert naar eisen

De stakingen van deze week hebben nog niet opgeleverd wat de vakbonden ervan hoopten, daarom leggen buschauffeurs uit het streekvervoer na carnaval weer het werk neer. De vakbonden hebben de werkgevers een deadline gegeven: als op 20 februari niet op de eisen van de bonden is ingegaan, leggen de chauffeurs twee dagen later het werk weer neer. Hoe en waar er actie wordt gevoerd zal moet nog worden besproken.

Streekvervoer staakt opnieuw na carnaval - NH Nieuws

Peter de Jonker van vakbond FNV verwacht de acties rond of na 22 februari zullen plaatsvinden. "Dan kunnen we de veiligheid nog waarborgen in het carnavalsweekend, dat er dan wel gewoon gereden wordt", vertelt hij. Publieksvriendelijke acties zitten er helaas niet meer in, omdat dat niet meer mag van de werkgevers.

Waarschijnlijk wordt er in de weken na 22 februari gestaakt. "Maar niet de hele week, zo'n beetje maandag, woensdag en vrijdag én de week erna dinsdag en donderdag", denkt Peter. Het staat nog niet helemaal vast. 

Tekst gaat door onder de foto. 

Foto: NH Nieuws/ Mischa Korzec

Peter vindt het heel triest dat reizigers hier last van hebben. "Daar zijn we het allemaal over eens. Maar die mensen moeten wel op een normale en veilige manier vervoerd kunnen worden." Hij vindt de werkdruk veel te hoog. "Je wil toch niet dat de chauffeur het asfalt uit de grond rijdt om op tijd te komen, of iemand die opgebrand is omdat-ie al de hele week heeft gewerkt." 

De vakbonden FNV en CNV eisen onder andere loonsverhoging, maar dat is volgens Peter niet het belangrijkste. "Het is ook die werkdruk die omlaag moet, omdat je mensen op een veilige manier wil kunnen vervoeren. Daarnaast gaat het ook om het generatiepact (maatregelen die oudere werknemers in staat stellen om minder uren te werken, red.) en het vervroegd uittreden voor ouderen."

Lees ook

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.