Ga naar Content

Theater het Oude Raadhuis dreigt te verdwijnen: "Het is een springplank voor talent"

Theater het Oude Raadhuis dreigt vanaf 1 juni te verdwijnen uit Hoofddorp omdat de gemeente geen subsidie meer verstrekt. Gastvrouw van het monumentale pand Ilse Santifort is een petitie gestart om het theater open te houden. 

Foto: Hans Verhoog/Ingezonden door Ilse Santifort

Het Oude Raadhuis is een pand uit 1867 aan de Hoofdweg Westzijde en werd oorspronkelijk gebruikt als raadhuis. Sinds 1992 is het een theater en culturele broedplaats. Het pand betekent volgens Ilse heel veel voor de Hoofddorpers.

"Het is een springplank voor jong talent", vertelt ze op NH Radio tegen verslaggever Samanta de Groot. "En niet alleen dat, het is natuurlijk ook nog een trouwlocatie en nog veel meer." Ze zegt dat mensen er graag komen. "Ook om films te kijken. Het mag niet verloren gaan." 

Daar is theatermaker Lex Passchier het helemaal mee eens. Hij woont zelf ook in Hoofddorp en is als maker en bezoeker vaak in het Oude Raadhuis geweest. "Ik heb de afgelopen 20 jaar gezien hoe hier cultuurhistorie is opgebouwd en ook dat het Oude Raadhuis steeds dreigt te verdwijnen", vertelt hij. "Ik kom er vaak nog naar de voorstellingen en naar de film op zondagavond." 

Broedplaats

Lex merkt dat het besluit van de gemeente wenkbrauwen doet fronsen in de theaterwereld. "Het heeft niet alleen veel culturele en emotionele waarde", zegt hij. "Iedereen in theaterland kent het Oude Raadhuis als broedplaats van nieuw talent. Mensen kunnen er hun eerste stappen op het podium wagen. Op deze manier wordt dat talent ook van de toekomst ontnomen." 

Tekst gaat verder onder de foto. 

Foto: NH Nieuws/ Samanta de Groot

In 2015 dreigde ook sluiting voor het theater. "Toen werd er door de burgemeester ook besloten om de deur dicht te gooien", zegt Ilse. "Dat was toen eigenlijk vrij definitief."

Er werd toen ook een petitie opgezet door het personeel. "We hebben gedemonstreerd met spandoeken en met iedereen zijn we naar de gemeenteraad gegaan. Toen zijn we binnengedrongen en hebben we gezegd dat dit niet mocht gebeuren." De wethouder besloot hierop dat het theater toch open kon blijven.

"De mensen zijn heel boos, net als ik"

Ilse Santifort

Eigenlijk hoopt Ilse nu op eenzelfde scenario. "Wat we toen gedaan hebben, moet nu weer lukken", zegt ze strijdvaardig. "De mensen zijn heel boos, net als ik." Ze ziet dat veel mensen lieve woorden achterlaten over het theater.

"Ik lees ook hele mooie verhalen van mensen die ouders hebben die hier getrouwd zijn. Ook zijn er reacties van gasten en cabaretiers. Het betekent voor iedereen heel veel en het zou ontzettend zonde zijn als dit verloren gaat."

Veel mensen zijn het met Ilse eens. Ondertussen is de petitie online al zo'n 840 keer ondertekend. 

In 2015 schreven cabaretiers Jeroen Woe en Niels van der Laan een liedje over Het Oude Raadhuis. 

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Lees ook

Nieuws uit Haarlemmermeer 

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlemmermeer. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

💡 Stuur ons jouw nieuwstips naar [email protected]

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via https://www.nhnieuws.nl/haarlemmermeer

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]