Ga naar Content

Zaanse Turken zetten zich massaal in voor aardbevingsslachtoffers

Zaanse Turken zijn met allerlei acties bezig om de slachtoffers in het rampgebied te steunen. In Zaanstad wonen veel mensen van Turkse afkomst. Zo worden er Turkse pizza's gebakken en massaal spullen ingezameld. "Ik was heel asociaal en heb alle powerbanks meegenomen", zegt Kübra Kara.

Kubra Kara uit Zaandam - Foto: NH Nieuws

Kübra Kara is fondsen aan het werven en koopt daar zaklampen, maandverband en andere noodzakelijke spullen mee. Ook powerbanks zijn erg in trek. "We hebben ze allemaal zelf opgeladen", zegt Kübra, die alle schappen met powerbanks heeft leeg gehaald. 

Kübra heeft familie die in de buurt woont en de schokken gevoeld hebben, voor de zekerheid zijn ze naar Istanbul vertrokken. "Mijn familie woont in Ankara daar voelde ze aardbeving ook. Heel Turkije heeft die aardbeving gevoeld." Kübra is ook geboren in Ankara en vanaf haar tweede maand een Zaanse.

Dit weekend gaat ze weer spullen kopen want de Tikkies komen nog steeds binnen. "We zoeken naar buitenkleding, en spullen die duur zijn maar wel hard nodig."

Hulpgoederen in vliegtuig

Er wordt volgens Kübra zoveel ingezameld dat er in de bouwmarkten geen verhuisdoos meer te krijgen is. Op Schiphol worden er massaal al hulpgoederen in geladen die verzameld zijn in Zaandam.

Tekst gaat verder onder video.

Hulpgoederen voor Turkije worden ingeladen op Schiphol - NH Nieuws

Ismail Yilmaz van de Alevitische vereniging vertelt dat ze inmiddels gestopt zijn met inzamelen. "Na onze oproep hebben we zoveel spullen gekregen... Denk aan kindervoeding, pampers, flessen en medicatie. Ik ben in contact met andere organisaties om het zo snel mogelijk naar Turkije te krijgen."

Vrachtwagens naar rampgebied

Abdulla Basar van Allday export heeft al vier volle vrachtwagens op de weg naar het rampgebied. "Ze zijn nu in Tsjechië en rusten even en gaan dan door", vertelt Abdulla. "We weten nog niet wanneer ze aankomen want er rijden heel veel vrachtwagens vanuit west Europa die kant op." Normaal doen ze er drie dagen over, maar naar verwachting zullen ze zaterdagmiddag arriveren.

"Het is nogal chaotisch. Vandaag wordt er nog een trailer ingeladen. Deze vrachtwagen willen we met medische goederen vullen, dat heeft meer voorbereiding nodig. We hopen die vrijdagavond of zaterdagochtend de weg op kunnen sturen vanuit Zaandam."

"Ze hebben geen toegang tot schoon water en geen eten"

Abdulla Basar van Allday export

Abdulla heeft geen familie in het gebied maar wel collega's en vrienden die daar familie hebben. "Daar gaat het gelukkig relatief goed mee, maar ze hebben geen huizen meer. Ook hebben ze geen toegang tot schoon water of eten. 

Hulp bieden aan de slachtoffers in Turkije of Syrië? 

Na de hevige aardbeving in Turkije en Syrië is er een golf aan hulpacties op gang gekomen, ook in Noord-Holland. Op meerdere plekken in de provincie worden goederen ingezameld voor de slachtoffers van de ramp. Max Veenstra van Humanitarian Recources International Foundation (HRIF) in Weesp werkt al meer dan 26 jaar als hulpverlener over de grens. Hij geeft drie tips aan mensen die hulp willen bieden.

Lees ook

Turkse pizza's voor Turkije

Een groep buren besloot om Turkse pizza's te bakken en de opbrengst te gebruiken voor het rampgebied. "We zouden vandaag om twee uur klaar zijn, maar omdat zoveel mensen pizza's bestellen gaan we gewoon door", vertelt Zehra Yagci, die de hele dag pizza's staat te verkopen vanuit de Ayasofya moskee.

Lees ook

Zaans-Turkse hitzanger wil naar rampgebied

De Turkse zanger Kemal Samat uit Zaandam is in Turkije. Hij zou daar een videoclip opnemen, maar dat is uiteraard geschrapt. "Het is hier verschrikkelijk", vertelt een aangeslagen Kemal, "vrienden van mij zijn familieleden kwijt."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]