Ga naar Content

Purmerenders proberen hoogbouw tegen te houden met referendum

Het is het eerste referendum ooit in Purmerend. En het gaat om het hoogbouwplan voor de Kooimanweg. Vanmorgen melden twee mannen zich bij de gemeente met een verzoek voor een referendum, schrijft RTV Purmerend. De twee initiatiefnemers zeggen een grote groep Purmerenders te vertegenwoordigen die de hoogbouw aan de Kooimanweg niet ziet zitten

Foto: RTV Purmerend

Hun belangrijkste bezwaar geldt de hoogte van de drie torens met 15, 17 en 19 verdiepingen. Tevens willen de bezwaarmakers een groene muur aan de kant van het spoor, zodat bewoners aan de overkant van het spoor niet tegen een grijze wand hoeven aan te kijken.

De achterliggende reden voor hun initiatief is de angst dat het plan de identiteit van het oude stadje zal aantasten. Bovendien voorzien zij allerlei overlast van parkeerders , verkeersdrukte, windhinder en schaduwwerking.

Referendum, hoe werkt het?

Twee dagen voor aanvang van de raadsvergadering van 23 februari moeten de initiatiefnemers een officieel verzoek indienen, waarvoor 200 mensen in het stadhuis hun handtekening moeten zetten. De raad beslist in de vergadering van 23 februari of het verzoek voldoet aan de regels. Is dat positief dan volgt een definitief verzoek waarvoor nog eens 775 handtekeningen ter plekke gezet moeten worden. Het definitieve besluit over het bestemmingsplan wordt uitgesteld.

 

Gebaseerd op een voorzet van de initiatiefnemers is het de raad die vraagstelling en bijbehorende antwoord categorieën van het referendum vaststelt. Dat komt uiteindelijk op het stembiljet. Om geldig te zijn moet 40 procent van de kiesgerechtigden gaan stemmen. Blijkt daarvan een meerderheid voor dan betekent dat een positieve uitkomst.

Het is een raadplegend referendum, dat wil zeggen dat het bestemmingsplan Kooimanweg weer ter besluitvorming aan de raad wordt voorgelegd inclusief de uitslag van het referendum en het advies van het college. De gemeenteraad heeft dus het laatste beslissende woord.

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]