Ga naar Content

Onrust over splitsen van woningen in Zaanse wijk: "Het moet stoppen"

Verschillende bewoners van de Zaanse straat Opera roepen op tot een stop van het splitsen en verkameren van woningen in de wijk Westerwatering. Afgelopen maand werd er door de gemeente Zaanstad weer een vergunning afgegeven voor het splitsen van een woning in de straat. Bij de Belangenvereniging Westerwatering regent het klachten van bewoners over huizen waar dit al is gebeurd. Op dit moment lopen er drie rechtszaken rond deze woningen.

Omwonenden verzetten zich tegen zoveelste woningsplitsing in de buurt - Foto: NH Nieuws

"Het is op meerdere vlakken een ongewenste situatie", zegt Vincent Bodifee, de voorzitter van de Belangenvereniging Westerwatering. "Er is sprake van geluidsoverlast, de waarde van de woningen eromheen daalt, er is veel parkeerdruk en de veiligheid is in het geding." Volgens hem zijn er nu tien woningen bekend die gesplitst of verkamerd zijn in de wijk.

Slechte ervaringen 

Bewoners van de straat Opera kunnen er over meepraten. De buren Margareth en Luciano Rossi, Ali Yilderim, Sabrina Glijnis en John Badal hebben zich verzameld om de verslaggever te vertellen over hun ervaringen. In de straat is er een woning gesplitst (het zijn aparte woningen geworden) en op een steenworp verderop een woning verkamerd (faciliteiten zoals badkamer worden gedeeld en iedere bewoner heeft een eigen kamer).  

In een van de woningen zijn arbeidsmigranten gevestigd. "Mensen die voor de deur sliepen, volledig dronken", verhaalt Luciano Rossi. "Als je later op de avond langsloopt met de hond en je ziet iemand slapen in de auto, dat voelt niet prettig. Ze hadden ruzie met elkaar, dus ze hadden hem eruit geschopt." Volgens de gemeente is de handhaving meerdere keren in actie gekomen na klachten uit de buurt. Luciano Rossi en zijn vrouw Margareth hebben al een makelaar ingeschakeld voor een verkennend gesprek; ze willen verhuizen als dit zo doorgaat. 

Tekst loopt door onder de foto.

De straat Opera in de Zaanse wijk Westerwatering - Foto: NH Nieuws

Sabrina Glijnis woont er net als de Rossi's al zo lang als de wijk bestaat, nu zo'n dertig jaar. En eigenlijk heeft ze het ook best naar haar zin. "Er is normaal gesproken nooit wat, we kunnen alles met elkaar bespreken. Maar voor hetzelfde geld komen er nu weer achttien mensen in, zoals dat in de buurt hier laatst ook het geval was. Dat is mijn grootste angst."

Woningnood 

Als we aanbellen bij het huis dat straks gesplitst wordt (het nummer noemen we niet uit privacyoverwegingen) doet een mevrouw het raam open. Ze geeft aan dat de buren niet bang hoeven te zijn voor een overvol huis en denkt aan een student of expat als nieuwe huurder.

Voor het splitsen is volgens de gemeente een omgevingsvergunning verleend. Er is ook nog een woonvormingsvergunning nodig. Die is nog niet verleend, maar in afwachting daarvan mag de aanvrager bouwkundig al wel beginnen met splitsen. 

De mevrouw zegt bestemmingsplanjurist te zijn en daarom te weten hoe het werkt: "Ik doe niets wat niet mag." Ze wijst op de woningnood en zegt op deze manier juist een steentje bij te dragen. "Ik zie het probleem niet zo."

Prettige woonomgeving 

Bewoner Ali Yilderim kan daar voor een deel wel inkomen, maar vertelt er nu wel genoeg van te hebben. "Het blijft maar doorgaan hier, en dan wordt het vervelend. De gemeente is er niet alleen maar om de woningnood op te lossen, maar ook om de woonomgeving prettig te houden." John Badal vult aan: "Je koopt hier een huis voor jezelf en om je kinderen in groot te brengen. Niet voor de business, want daar komt het op neer. Dat is niet de bedoeling."

Tekst gaat door onder blok. 

Strengere regels

De gemeente Zaanstad voerde in 2021 strengere regels in voor het splitsen en verhuren van woningen. De belangrijkste regels: 

  1. De woning moet groter zijn dan 140 vierkante meter;
  2. Nieuw gevormde woningen moeten minstens 50 vierkante meter zijn;
  3. Bij kamerverhuur aan drie of meer personen is een vergunning nodig;
  4. In de wijken Poelenburg/Peldersveld, Zaandam-Zuid en de Russische buurt is het niet meer mogelijk woningen te splitsen of te verkameren. 

Ondanks de strengere regels worden er dus nog vergunningen uitgedeeld om woningen te splitsen. Met station Zaandam in de buurt is dat ook aantrekkelijk om te doen, zegt de voorzitter van de Belangenvereniging Westerwatering Vincent Bodifee. "We zien dat het een makkelijk verdienmodel is, er wordt veel geld aan verdiend."

Yilderim vreest dat de verleende vergunning aan de Opera zorgt voor een domino-effect. "Als die mensen dat huis kunnen splitsen zou het me niet verbazen dat een ander ook denkt: 'ah, dan ga ik ook splitsen'. Voor je het weet gaat dit nog veel vaker gebeuren, je maakt het aantrekkelijk voor beleggers. Het moet stoppen."

Reactie gemeente 

Harrie van der Laan is wethouder wonen van de gemeente Zaanstad en is bekend met de situatie in Westerwatering. Hij geeft aan de zorgen van de bewoners te snappen, maar wel rekening te willen houden met de woningnood. "Ons beleid is niet gericht op het verbieden van woningsplitsing en kamerverhuur maar op het aan banden leggen en aanvullende eisen te stellen. Veel jongeren zijn aangewezen op kamerverhuur en ook voor hen moet er ruimte zijn om te wonen in Zaanstad. Tegelijkertijd moet het wel leefbaar blijven in de wijk." 

Later dit jaar wordt het nieuwe beleid van de gemeente rond woningsplitsing en kamerverhuur geëvalueerd. De wethouder wil nog niet reageren op de wens van de Belangenvereniging Westerwatering om een stop te zetten op het verkameren en splitsen van woningen in de wijk: "Ik wil de uitkomsten van de evaluatie van het nieuwe beleid afwachten."

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]