Ga naar Content

Statenlid Baljeu krijgt 1.300 euro per maand, maar is het meest afwezig

Statenlid Robert Baljeu (Fractie Baljeu) was bij bijna de helft van de Statenvergaderingen afwezig, maar kreeg wel gewoon doorbetaald. Dat blijkt uit onderzoek van NH Nieuws in samenwerking met NOS en de andere regionale omroepen. Van alle partijen waren de leden van Forum voor Democratie het vaakst absent.

Statenlid Robert Baljeu (Fractie Baljeu) - Foto: NH Nieuws/Maarten Edelenbosch

NH Nieuws bekeek de vergaderverslagen van alle 50 vergaderingen tussen maart 2019 en december 2022 om te zien hoe vaak de 55 leden van Provinciale Staten afwezig waren. In totaal was dat in onze provincie 5,1 procent. Iets hoger dan de periode ervoor (2015-2019) toen het 4,2 procent was. En daarmee staat onze provincie op de negende plek. Het hoogste verzuim van alle provincies was in Drenthe met 7,2 procent. 

Het meest afwezig was Amsterdammer Robert Baljeu die in maart 2019 begon als nummer twee van Forum voor Democratie in Provinciale Staten. Al snel werd hij na een intern conflict uit de fractie gezet en besloot daarna alleen verder te gaan. Uit onderzoek blijkt dat hij van de 50 vergaderingen (tot en met 2022) 20 keer (40 procent) een vergadering miste. En daarmee is hij medekoploper op de lijst van meest afwezige Statenleden van Nederland.

En als Baljeu al aanwezig is, zijn inhoudelijke bijdragen op één hand te tellen. Zo heeft hij één keer een motie ingediend, deed één keer mee met een amendement en ging één keer in debat. En het was pas juni 2021 toen hij zijn maidenspeech (eerste bijdrage) hield. Daarvoor zag hij er telkens vanaf. "Ik wens geen gebruik te maken van mijn spreektijd", zei hij bijvoorbeeld tijdens de begrotingsbehandeling van 2020. 

Statenvergoeding van 60.000 euro

Ondertussen ontving het Statenlid wel een vergoeding van ongeveer 1.300 euro bruto per maand, exclusief onkostenvergoedingen. Tot en met december 2022 zeker zo'n 60.000 euro bij elkaar opgeteld. En daarbij ontvangt zijn partij ook nog jaarlijks 6.000 euro subsidie. 

Bekijk hieronder de top 5 van afwezige Statenleden van maart 2019 tot en met december 2022. Tekst gaat onder de infographic verder.

Reactie Baljeu

Gevraagd naar de reden van zijn afwezigheid, geeft Baljeu per app een reactie. "In 2022 ben ik een langere periode vanwege ziekte afwezig geweest. Ik heb mij ook afgemeld bij de griffier. Ik kon mij toen niet laten vervangen aangezien mijn fractie 1 zetel heeft en de zetel dan naar Forum voor Democratie zou zijn gegaan. Vanaf eind 2022 heb ik weer alle vergaderingen bijgewoond."

Op vragen over zijn inhoudelijke bijdragen en zijn afmeldingen in de andere jaren wil hij niet ingaan. "Ik vind dat ik u wel genoeg heb verteld", zegt hij als NH Nieuws hem aanspreekt tijdens de laatste Statenvergadering. 

'Ik leg alleen verantwoording aan mijn kiezers af'

Of hij zich inderdaad ziek heeft gemeld, kan een provinciewoordvoerder vanwege privacy niet bevestigen. Maar als je het verslag leest van het fractievoorzittersoverleg van 7 november 2022, lijkt dat niet het geval. De Commissaris van de Koning Arthur van Dijk blijkt hem te hebben uitgenodigd voor een gesprek vanwege zijn vele afwezigheid. Die uitnodiging slaat Baljeu per mail af: 'Ik leg alleen verantwoording af aan mijn eigen kiezers over de invulling van het Statenlidmaatschap'. 

Een week later is Baljeu aanwezig bij het volgende fractievoorzittersoverleg en licht zijn afwijzing verder toe. Daarbij verwijst hij ook naar zijn ervaring tijdens een eerder gesprek met de commissaris. 'Ik heb geen behoefte aan een gesprek waarin ik als democratisch gekozen volksvertegenwoordiger op paternalistische wijze wordt toegesproken door een ongekozen, benoemde functionaris en waar vervolgens een tendentieus verslag van wordt gemaakt'.

Baljeu is bij de komende verkiezingen op 15 maart niet meer verkiesbaar. Hij maakt onderdeel uit van de Groep Otten, waar hij ook medewerker is voor de Eerste Kamerfractie. Hij gaf eerder al aan dat de partij niet meedoet, omdat de versplintering van partijen volgens hem tot niets leidt. 

Spookstatenlid Gideon Everduim

Eerder raakte voormalig DENK-Statenlid Gideon Everduim al in opspraak omdat hij niet meer kwam opdagen. Hij miste 11 van de 20 vergaderingen tot hij opstapte, maar declareerde wel voor duizenden euro's aan uitjes en eten

Forum voor Democratie

Van alle partijen miste Forum voor Democratie de meeste vergaderingen. De partij die tijdens de verkiezingen van 2019 de grootste werd, maar uiteindelijk uiteenviel in drie fracties. In totaal misten fractieleden 29 keer een vergadering. Veel meer dan de andere partijen. Twee keer (september 2021 en oktober 2022) was er niemand van de fractie aanwezig.

Reactie Forum voor Democratie

Fractievoorzitter Johan Dessing erkent dat leden vaker afwezig waren dan de partij had gewild. "We hebben een turbulente tijd meegemaakt. Ook hebben onze fractieleden dubbelfuncties. Ik zit ook in de Eerste Kamer, Ralf Dekker tijdelijk in de Tweede Kamer en is bezig met het opzetten van Renaissancescholen. Dan word je soms voor keuzes gesteld waar je aanwezig wil zijn. Het is niet dat we hier (red. Provinciale Staten) bewust niet zijn."

Dessing verwacht dat het na de komende verkiezingen beter moet gaan. "We hebben een veel langere kandidatenlijst en kunnen dan ook gaan werken met duo-Statenleden. Dan kan je het werk beter verdelen."

Dubbelfuncties

Maar is het ook niet verstandiger om kandidaten geen dubbelfunctie meer te laten hebben? Zo is Dessing lijsttrekker voor zowel de Provinciale Statenverkiezingen als voor de Eerste Kamer. "In mijn geval ging het goed. Ik wil vooral het team goed aansturen en ik ben ervan overtuigd dat ik dit kan. Bovendien ga ik over twee jaar met prepensioen en stop dan dus met mijn baan bij Schiphol."

Dan tot slot ook een positieve uitzondering. Michel Klein van eenmansfractie ChristenUnie miste geen één vergadering en was meermaals betrokken bij zowel voorstellen, moties en Statenvragen. Hoe doet hij dat? "Je weet dat vergaderingen op maandag zijn. Dus die kan je vooraf blokken in je agenda. En inhoudelijk word ik ook goed ondersteund door medewerkers van de fractie."

Reactie Commissaris van de Koning Arthur van Dijk

Desgevraagd reageert Commissaris van de Koning Arthur van Dijk alleen in het algemeen op de afwezigheid, en specifiek de vele absentie van Robert Baljeu. "Om hun taak als gekozen volksvertegenwoordiger uit te kunnen oefenen, is het van belang dat Statenleden ten volle deelnemen aan het democratisch proces en dus bij de vergaderingen aanwezig zijn. In de persoonlijke gesprekken die ik met Statenleden heb, wijs ik zo nodig op deze verantwoordelijkheid."

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app.

Download on the App StoreOntdek het op Google Play