Ga naar Content

Dit jaar al meer inbraken dan in heel 2022 in Den Oever, toch is politie nog niet bezorgd

Er is een opvallende stijging van het aantal inbraken in Den Oever. Terwijl vorig jaar rond deze tijd geen enkele inbraak is geweest, staat de teller alleen al voor dit jaar op vier. Over heel vorig jaar waren er slechts drie inbraken. Toch maakt de politie zich nog geen zorgen. "De aantallen zijn toch relatief laag en in de winter zijn sowieso vaker inbraken."

Foto: Pixabay / Holger Kraft

Vorige maand lag bij Den Oever de berm van de A7 bezaaid met muntjes. Ook lag er een kluis. Die bleek van iemand uit Den Oever waar kort ervoor was ingebroken. Wijkagent Sander Laan gaf toen al aan dat er 'in Den Oever afgelopen maand meerdere inbraken waren geweest'.

De inbraken vallen des te meer op, omdat de drie inbraken van vorig jaar aan het einde van het jaar waren: een in september en drie in december. De andere vier waren dus begin 2023. "Het is nog geen reden tot zorg", zegt politiewoordvoerder Nina Moers. "Uiteraard doen we wel altijd ons best om de wijk en omgeving zo veilig mogelijk te krijgen en houden."

Moers geeft aan dat in de winter vaker wordt ingebroken, al is de landelijke trend wel dat het aantal woninginbraken afneemt. "De betere beveiliging van huizen draagt daaraan bij. In de wintermaanden, als het langer donker is, zien we ieder jaar een toename van het aantal inbraken." Voor de inbraken in Den Oever zijn overigens nog geen daders in beeld.

Onrust in Den Oever

In het dorp houdt het de inwoners flink bezig. Er wordt veel over gepraat, men vraagt zich bijvoorbeeld af waarom juist deze dorpsgenoten nu slachtoffer zijn geworden van een inbraak. NH Nieuws weet dat het in elk geval een aantal Oevenaren met een eigen onderneming is overkomen.

Tips van de politie om woninginbraak te voorkomen

  • Bel altijd 112 bij een verdachte situatie. U kent uw eigen buurt het beste, dus als u het niet vertrouwt, is dat niet voor niets.
  • Laat als het donker is en u niet thuis bent een lamp aan. Dan lijkt het alsof er iemand aanwezig is. Stel hiervoor bijvoorbeeld een automatische lichtschakelaar in.
  • Sluit ramen en deuren goed af, ook als u maar even weg bent. Draai de deur ook altijd op slot.
  • Heeft u een achterom? Doe de poort ook goed op slot en zorg voor verlichting in de tuin.
  • Leg kostbare apparatuur, zoals laptops en iPads, uit het zicht.
  • Zorg dat er geen ladders, containers of andere hulpmiddelen bij uw woning staan die het makkelijk maken om naar binnen te klimmen.
  • Een schuifpui is inbraakgevoelig. Breng hiervoor een speciaal geschikt slot aan.
  • Verstop geen huissleutels onder een deurmat of in een bloempot. Dit zijn ook voor inbrekers geen 'geheime' plaatsen.
  • Hang geen adreslabel aan uw sleutel(bos).

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]