Ga naar Content

De Peiling: bij een stookwaarschuwing blijft mijn houtkachel uit

Het was de afgelopen twee dagen zulk zacht weer, dat het RIVM een 'stookalert' afgekondigde in de provincie. Er stond zo weinig wind, dat de schadelijke stoffen die vrijkomen bij het verbranden van hout geen kant op konden. Vooral mensen met aandoeningen aan hun luchtwegen kunnen daar vooral erg veel last van krijgen.

Foto:

Volgens de overheid zijn mensen met een houtkachel of open haard nog niet altijd voldoende bewust van de overlast en de luchtvervuiling die ze veroorzaken. Vooralsnog zet de overheid dus niet in op een verbod, maar op het creëren van bewustwording en draagvlak voor een aantal voorschriften.

Onder andere het Longfonds waarschuwt voor de gevaren van houtrook. De rook van een houtkachel bestaat uit een mengsel van veel verschillende stoffen en die veroorzaken en verergeren longziekten zoals astmaCOPD en longkanker, maar ook hart- en vaatziekten. 

Uit recente berekeningen blijkt dat open haarden en houtkachels voor zo'n 23 procent bijdragen aan de landelijke uitstoot van fijnstof. Het aandeel van houtrook in de gemiddelde concentraties fijnstof in de lucht stijgt door het stoken in open haarden naar 4 procent, zo meldt Radar. Luchtvervuiling door fijnstof verkort het leven van een Nederlander gemiddeld met een jaar.   

Juist stoken

Deel van die bewustwording heeft te maken met het tijdstip van stoken. Bij ongunstige weersomstandigheden of een slechte luchtkwaliteit blijft rook langer hangen. Met een  'stookalert' roept het RIVM mensen op om dan geen hout te stoken. Verder is het belangrijk om het juiste hout te gebruiken en helpt het om je kachel met de 'Zwitserse methode' aan te steken. Kijk voor tips op de site van Milieucentraal.

De stookwaarschuwing geldt niet voor mensen die hun huis niet op een andere manier kunnen verwarmen.     

Op NH Radio hoor je De Peiling tussen 16:00 en 17:00 uur tijdens Spitstijd.
Bel of Whatsapp 088-8505152 als je mee wilt praten. Online reageren doe je op de Facebookpagina van NH Nieuws. Geen Facebook maar wel een mening? Mail dan naar [email protected].