Ga naar Content

Zoektocht naar nieuwe vrijwilligers: "Mijn moeder sprak de taal niet"

Vrijwilligerswerk is van levensbelang en vrijwilligers vormen het cement van de samenleving. Maar zie ze maar eens te vinden. Medewerkers van vrijwilligersorganisaties uit Haarlem en Bloemendaal kwamen dinsdagavond bijeen om te praten over de toekomst van het vrijwilligerswerk in de regio. Een zoektocht naar nieuwe helden.

Wethouders Gamri en Van Loenen en presentator Winston Brandon - Foto: NH Nieuws / Rob Wtenweerde

De bijeenkomst 'Vrijwillige inzet: Van Hier en Van Nu' in De Koepel in Haarlem werd geopend door de Bloemendaalse wethouder Attiya Gamri en haar Haarlemse collega Diana van Loenen. Beiden legden het belang van vrijwilligers voor de samenleving uit.

Van Loenen: "Het vrijwilligerswerk is zo belangrijk. Vrijwilligers zijn het cement van de samenleving". Gamri: "Toen wij net naar Nederland kwamen, sprak mijn moeder de taal niet. Een vrijwilliger kwam een paar keer per week bij ons thuis om haar te leren lezen en schrijven. Dat was zo belangrijk voor ons gezin."

"Het tekort is nijpender dan ooit"

Jeroen de Punder, NLvoorelkaar

Uit cijfers van het landelijke vrijwilligersplatform NLvoorelkaar blijkt dat Nederland in de Europese Top 5 staat qua vrijwilligerswerk. Bijna veertig procent van de inwoners steekt op vrijwillige basis de handen uit de mouwen. Maar toch is er volgens directeur Jeroen de Punder een probleem: "De concurrentie tussen verschillende organisaties die leunen op vrijwilligers is moordend. Het aantal vrijwilligers neemt toe, maar het aantal hulpvragen stijgt sneller. Het tekort is nijpender dan ooit." 

Samenwerkingsverbanden

In Haarlem trekken het Vrijwilligerscentrum Haarlem en omstreken en burenhulporganisatie BUUV tegewoordig samen op als VWC-BUUV. Een logische samenwerking, vindt directeur Linda Wegman. "Wij willen ervoor zorgen dat iedereen in Haarlem en Bloemendaal die wil helpen, weet waar ze terecht kunnen. BUUV is echt gericht op kleine, vrijblijvende klusjes. Het Vrijwilligerscentrum is meer voor het 'klassieke' vrijwilligerswerk."

De grote uitdaging ligt volgens Wegman in het aantrekken van jongeren. "We kunnen nu nog een beroep doen op de generatie zestigers, maar in de toekomst moeten we het echt hebben van jongere vrijwilligers. Die moet je op een andere manier zien te bereiken, bijvoorbeeld via Instagram."

Tekst gaat door onder de foto

Linda Wegman, directeur VWC-BUUV - Foto: NH Nieuws / Rob Wtenweerde

Marjon (45) uit Haarlem is sinds 2019 vrijwilliger bij BUUV. Ze verzorgt een deel van de website èn brengt hulpvragen en -aanbieders bij elkaar: "BUUV is er voor iedereen. We zorgen er bijvoorbeeld voor dat kleine klusjes aan de woning worden geregeld. Het is mooi om te zien hoe dat gaat. Er ontstaan zelfs vriendschappen door."

Marjon is wekelijks zes uur actief voor BUUV. "Ik doe dat met heel veel liefde en plezier. Ik heb een bewegingsstoornis, waardoor het me wel veel energie kost. Maar het fijne van BUUV is dat ze daar heel goed rekening mee houden. Voor mij is dit echt een win-win situatie."

"Het mooie aan het bij elkaar brengen van een hulpvraag en een hulpaanbieder zijn de reacties die je soms krijgt. Laatst vroeg een dame om hulp. Haar buitenlamp was stuk. Die werd door een BUUV-vrijwilliger gerepareerd en de dame liet later weten dat ze het erg gezellig had gevonden. Maar het werk is soms ook best moeilijk: je hoort best vaak verdrietige verhalen. Aan de andere kant: als je dan kunt helpen, is dat ook heel dankbaar."

Marjon hoopt dat meer vrijwilligers BUUV weten te vinden: "Ben je in de gelegenheid om af en toe iemand in de buurt - of aan de andere kant van de stad - te helpen, of heb je zelf hulp nodig: we staan voor je klaar. Iedereen is welkom bij BUUV."

Flexibiliteit

Vrijwilligers binden zich niet meer zomaar aan een organisatie. Ze willen duidelijkheid: hoeveel tijd gaat het kosten, kan ik mijn tijd zelf indelen en kan ik er ook weer makkelijk mee stoppen? Flexibel vrijwilligerswerk heeft de toekomst. Dat zijn meer korte of eenmalige klussen, zoals het uitlaten van de hond of een ommetje maken met iemand.

De vele vrijwilligersorganisaties uit Haarlem en Bloemendaal die in De Koepel vertegenwoordigd waren, staan allemaal te springen om nieuwe helpende handen. Het advies dat ze meekregen, is om goed te luisteren naar potentiële vrijwilligers. Zorg voor een aantrekkelijk aanbod en investeer in hun persoonlijke ontwikkeling.

"Ik word er blij van en krijg er energie van"

Vrijwilliger Ingeborg

De Haarlemse Ingeborg (54) doet vrijwilligerswerk voor Gilde SamenSpraak. Als één van de coördinatoren brengt ze vraag en aanbod bij elkaar. “Ik probeer anderstaligen zo goed mogelijk te koppelen aan onze taalcoaches. Die gaan dan samen aan de slag. Dankzij de taalcoaches leren de anderstaligen op een informele manier om Nederlands te spreken. Het gaat vaak om statushouders, maar ook om expats. Het is zo belangrijk: als je de taal van het land waar je woont niet spreekt, dan kun je je er ook nooit echt thuis voelen."

De taalcoaches zijn heel divers, vertelt Ingeborg. “Vaak zijn het wat oudere mensen, die na hun pensioen de tijd hebben om te helpen. Maar dat is niet altijd zo. Sommige coaches waren eerder leraar, andere coaches hebben gewoon veel liefde voor de taal."

Ingeborg werkt sinds 1 januari bij Gilde SamenSpraak – onderdeel van de vrijwilligerscentrale Haarlem. “Ik ben eerder zelf taalcoach geweest en ik wilde graag weer als vrijwilliger aan de slag. Ik vind het heel belangrijk om iets te kunnen bijdragen aan de samenleving. Het is ongelofelijk leuk, ik word er blij van en krijg er energie van."

Vrijwilligers in De Koepel - Foto: NH Nieuws / Rob Wtenweerde

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]