Bekerdroom uiteengespat voor AZ: FC Utrecht countert naar volgende ronde

Het bekeravontuur is hardhandig ten einde gekomen voor AZ. Na een zenuwslopende wedstrijd mét verlenging delfden de Alkmaarders het onderspit tegen FC Utrecht, 1-2. Naoki Maeda zorgde voor de winnende goal. Daarmee zijn de achtste finales van de KNVB-beker het eindstation voor AZ.

Mijnans baalt na de tegengoal van Maeda - Foto: Pro Shots / Toon Dompeling

Er was één wijziging in de basiself van AZ tegen FC Utrecht. Jansen koos in de voorhoede voor de vertrouwde namen: Jens Odgaard, Vangelis Pavlidis en Jesper Karlsson. Sven Mijnans – vorige week overgenomen van Sparta Rotterdam – stond voor het eerst in de basis. Dat ging ten koste van Myron van Brederode, die op de bank begon. De eerste grote kans was ook voor Mijnans. Hij kreeg de bal na een voorzet van Milos Kerkez en schoot in twee instanties in het zijnet.

De aanvallende middenvelder kreeg ook een mogelijkheid na een afstandsschot van Tijjani Reijnders, maar die inzet ging ver naast. FC Utrecht kon daar weinig tegenover stellen. Het kwam niet verder dan een zwabberbal van Can Bozdoğan, waar doelman Mathew Ryan alsnog de nodige moeite mee had. Voor de rust had AZ nog wel een paar speldenprikjes, maar het lag vooral aan zichzelf dat het niet op voorsprong kwam.

Jesper Karlsson scoorde de gelijkmaker - Foto: Pro Shots / Toon Dompeling

Uit het niets kwamen de bezoekers - tegen de verhouding in - op voorsprong. Uitgerekend Nick Viergever (oud-speler) zorgde met een voorzet die pardoes in het AZ-doel verdween voor de 1-0. Keeper Ryan stond aan de grond genageld. Het duurde tot de zeventigste minuut, voordat AZ een noemenswaardige kans kreeg. Het was Reijnders, die de bal vol in de hoek schoot. Goalie Vasilios Barkas kon de inzet ternauwernood keren.

Het leek dus te eindigen in een deceptie voor AZ, totdat verdediger Ruben Kluivert Odgaard vloerde in het strafschopgebied. De penalty werd gemist door Karlsson, maar de Zweed schoot een halve minuut later alsnog raak na een assist van Odgaard: 1-1. In de blessuretijd kreeg Jens Toornstra nog een gigantische kans. Hij schoot de bal voor het doel langs.

Beul Maeda

Snel in de verlenging kwam Utrecht opnieuw op voorsprong. Invaller Naoki Maeda liep uit de rug van Mijnans en schoot snoeihard raak: 1-2. Kerkez stond in de tegenstoot helemaal vrij bij een vrije trap van Karlsson en werkte de bal via Barkas op de paal. In het resterende gedeelte van de verlenging deelde AZ nog wel speldenprikjes uit, maar zonder succes. Daardoor moeten de Alkmaarders zich gaan focussen op de competitie en de Conference League.

Komende vrijdag speelt AZ in de competitie tegen Excelsior Rotterdam. De aftrap is 20.00 uur en die wedstrijd kun je live volgen bij NH Sport op NH Radio.

Opstelling AZ: Ryan; Sugawara, Goes (Lahdo/75), Hatzidiakos, Kerkez (Barasi/110); Reijnders, Clasie, Mijnans (M. De Wit/100); Odgaard, Pavlidis, Karlsson