Ga naar Content

Sigrid Kaag bezoekt werkplaats NS: "Fenomenaal om een trein zo te zien"

Werknemers van de NS-werkplaats in de Waarderpolder keken gisteren verrast op toen minister Sigrid Kaag hen een bezoek bracht. "Het ministerie is de enige aandeelhouder en daarmee de baas van de Nederlandse Spoorwegen. Nu wil de minister graag weten hoe het met het bedrijf gaat", legt Wouter Koolmees, ceo van de NS, de komst van de bewindsvrouw uit. 

Foto:

Nadat de minister hartelijk was ontvangen en schoenen met stalen neuzen had aangetrokken kreeg ze een rondleiding. "Wel fenomenaal om zo’n trein op deze manier te zien", merkte een enthousiaste Kaag op. Ze liep samen met een NS-delegatie door de fabriek.

Paplepel

Koolmees die Kaag goed kent van zijn D66-verleden, dacht daar duidelijk hetzelfde over. "Het is er niet met de paplepel ingegoten, maar mijn vader werkte vroeger voor de ‘Ret’ in Rotterdam. Wel bij het bus- en tramgedeelte, maar ik blijf zo’n fabriek indrukwekkend vinden", aldus de ceo.

Statushouders 

Aangekomen bij de koffiecorner sprak de minister kort met twee statushouders die bij de NS werkzaam zijn. "Het personeelstekort proberen wij in deze fabriek op te vangen door statushouders op te leiden tot monteur", vertelt Koolmees. In de werkplaats van de Haarlemse Treinmodernisering lopen vijftien statushouders rond en in de rest van Nederland heeft de NS nog twaalf andere statushouders in opleiding.

Volgens Kaag is de NS een goed voorbeeld van maatschappelijk verantwoord ondernemen. "Naast een inclusieve werkvloer wordt er in de Haarlemse fabriek veel hergebruikt en gerecycled. Dat is goed voor natuur en milieu en drukt de prijs ook een beetje."

"Het aantal reizigers is nog steeds niet terug van voor de coronadip"

Sigrid Kaag, minister van Financien

Dat drukken van de prijs is ook nodig omdat een treinkaartje niet goedkoop is. "Het aantal reizigers is nog steeds niet terug van voor de coronadip. Dat komt ook door het hybride werken en de inflatie speelt eveneens een rol in de prijs", verklaart Kaag.

Bekijk hieronder de video over het bezoek van de minister. Tekst gaat door onder de video.

Kaag bezoekt NS - NH Nieuws

Ondertussen loopt de delegatie langs een bord over de toekomstplannen van de fabriek. "In 2025 willen wij het grootste gedeelte van de nieuwbouw af hebben", vertelt directeur Treinmodernisering, Hans Zegers. De geschatte prijs ligt tussen de 110 en 120 miljoen. "Daar moet de aannemer eerst zekerheid over geven."

De reis vervolgt en brengt de bewindsvrouw van totaal gestripte treinen naar de verdere bouwfases van de modernisering van treinen. "Er gebeurt hier ontzettend veel op het vlak qua vernieuwing en modernisering. Ik vond het een heel leuk bezoek", besluit Kaag haar toer door het bedrijf.

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]