Ga naar Content

West-Friesland komt in actie voor Turkije en Syrië na aardbevingen

Na de schrik, grote zorgen en het verdriet door de aardbevingen in Turkije en Syrië, worden er in West-Friesland al de eerste hulpacties op touw gezet. Onder meer in Hem, Enkhuizen, Medemblik en Hoorn wordt op verschillende manieren actie gevoerd. "Wij liggen hier warm in bed, maar daar is een ramp voltrokken."

Witte helmen aan het werk in het rampgebied - Foto: Het Syrisch comité

Het nieuws over de zware aardbevingen afgelopen maandag komt hard aan bij de Turkse gemeenschap in West-Friesland. Mehmet Ateş is sinds vanmorgen een hulpactie gestart. Met zijn bedrijf in Hem probeert hij zoveel mogelijk spullen te verzamelen. "Denk aan warme kleding, babyartikelen en luiers", vertelt Mehmet. "We worden de hele ochtend al gebeld over wat mensen kunnen brengen."


Sinds gisterochtend is het moeilijk werken voor Mehmet. Hij kijkt continu naar de tv, om op te hoogte te blijven van het nieuws. "Het is pijnlijk wat daar is gebeurd, het komt hard aan. Het zet me ook enorm aan het denken. Wij liggen hier warm in bed, maar daar is een ramp voltrokken."

Rampgebied

Zelf heeft hij in het rampgebied een nicht en veel kennissen werken. "Het gaat gelukkig goed met hen. Maar het gaat er niet alleen om hoe het met hen gaat, maar ook met al die andere mensen daar. Het is bizar wat er is gebeurd."

De spullen worden ingezameld bij het bedrijf in Hem, vertelt Mehmet. Daarna gaat het via een transportbedrijf naar Turkije. 

Ook in Medemblik wordt meegeleefd met de slachtoffers van de zware aardbevingen. De Fatih Cami moskee in Medemblik sluit aan bij de landelijke actie van de Islamitische Stichting Nederland. Die had na de eerste dag al bijna een miljoen euro ingezameld.

De voorzitter van de moskee, Gokhan Çoruk, is geraakt door de omvang en de impact van de ramp. “Onder de slachtoffers zitten ook enkele bekenden van mij. Jonge mensen ook, van 40 of 41 jaar. Dat is heel verdrietig. De eerste aardbeving was om 4 uur ’s ochtends. Toen lag iedereen nog in bed. Het gebied is voor hulpverleners moeilijk te bereiken. Met geld kunnen we hopelijk toch een beetje helpen.”

Het is verschrikkelijk wat daar is gebeurd

Sukru Yilmaz - Islamitische Stichting Enkhuizen

“We leven mee als gemeenschap, net als heel Turkije. Het is verschrikkelijk wat daar is gebeurd", zegt Sukru Yilmaz. Hij is penningmeester van de Islamitische Stichting Enkhuizen. Het is koud in het rampgebied. Dekens, kleding en powerbanks (mobiele opladers) zijn dan ook zeer welkom, weet Sukru. "We krijgen vanuit de hulporganisaties Rode Halvemaan en Rode Kruis lijsten binnen van wat ze nodig hebben. Tijdens het vrijdaggebed vindt er een grootschalige inzamelingsactie plaats.” 

Halfstok

Zowel de Nederlandse als Turkse vlag hangen vandaag halfstok bij de moskee in Hoorn. Ook is de moskee zeven dagen in rouw. "Er wordt al veel gedoneerd, zoals dekens, powerbanks en kleding", zegt Mustafa Karatas. 

Ook vandaag staat hij in nauw contact met zijn familie en vrienden. "Ze zijn nog steeds heel erg in shock en verdrietig. We proberen het nieuws op de voet te volgen. We zijn blij als er weer mensen onder het puin zijn gevonden."

Lees ook

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]