Ga naar Content
Haarlem

Oproep zorgt voor massale doneeractie voor Turkije: "Er stond file tot Schalkwijk"

7 februari 2023, 09.05 uur · Aangepast 7 februari 2023, 09.27 uur
Door: Maurice Blaauw · Foto: Maurice blaauw

"Ik dacht, ik plaats een oproep op Facebook", zo legt voorzitter Mustafa Yigit van de Selimiye-moskee in het Burgemeester Reinaldapark het tafereel uit. Aan de oproep om spullen in te zamelen voor mensen in het door de aardbeving getroffen gebied, is massaal gehoor gegeven. Gisteravond ontstond er een file op weg naar de moskee in het Reinaldapark. "Ik kom uit Utrecht en wil graag helpen", vertelt een meneer aan de poort.

Vlak achter de poort van de moskee ligt een grote berg spullen. "Ik heb mensen gevraagd kleding en dekens te doneren voor Turkije. Ik plaatste het op Facebook en dacht: ‘Er komen alleen Haarlemmers’. Het lijkt wel of iedereen het bericht heeft gelezen. Het is overweldigend!"

Massaal spullen voor slachtoffers aardbeving Turkije - NH Nieuws

Een grote groep mensen is druk bezig met spullen uit te zoeken. Vlakbij de moskee liggen drie enorme bergen met spullen. "Wij proberen alle goederen naar Turkije te krijgen”, benadrukt Yigit die duidelijk overweldigd is door de vele mensen die zijn gekomen.

"Ik probeer mijn hoofd koel te houden en te helpen”

Mustafa Yigit, voorzitter Selimiye-moskee

Zelf heeft Yigit familie wonen in de buurt van het getroffen gebied. “Het komt heel dichtbij, ik heb vandaag met ze gebeld. Gelukkig gaat het goed met hen, maar er zijn ook heel veel doden. Het maakt mij erg emotioneel. Ik probeer mijn hoofd koel te houden en mensen te helpen”, aldus Yigit die ook mensen oproept om geld te doneren. Dit kan via de Islamitische Stichting Nederland en bijvoorbeeld het Rode Kruis.

Foto: Maurice blaauw

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]