Ga naar Content

Gerelateerde videos

In 30 dagen 500 plekken fietsend bezoeken in de provincie, politicus Mirko (21) gaat ervoor

Om precies te zijn telt Noord-Holland 534 dorpen, steden en buurtschappen en de jonge politicus Mirko Gerrits uit Zandvoort bezoekt ze allemaal. Dat doet hij in aanloop naar de Provinciale Staten verkiezingen op woensdag 15 maart. 

Mirko Gerrits bij Provinciehuis - Foto: Michael van der Putten/NH Media

Je kunt Mirko kennen van zijn politieke partij ZEE in Zandvoort, die als nieuwe partij afgelopen gemeenteraadsverkiezingen een zetel haalde. Via via is Mirko in contact gekomen met de landelijke partij Code Oranje die komende Provinciale Statenverkiezingen mee gaat doen. 

Indruk

"Na de vorige Tweede Kamerverkiezingen ben ik in contact gekomen met de huidige voorzitter van die partij en ben ik erbij gekomen. Code Oranje zit tussen sociaal liberalisme en de sociaal democratie in", zegt Mirko. "Ik was meteen onder de indruk van het gedachtegoed en wilde mijn steentje bijdragen."

Democratie renoveren

"De partij is opgericht door ex-PvdA'er Bert Blase en onze democratie is een mooi systeem, maar het heeft af en toe een update nodig", aldus Mirko. "Dat willen we bijvoorbeeld doen door burgerjury, (een geselecteerde groep burgers die voor en beleidsbeslissingen een advies uitbrengt, red.), en door inwoners de mogelijkheid te geven door tussentijds bij te sturen."

"Belangrijk om het gesprek aan te gaan"

Mirko Gerrits, Code Oranje

Maar ook weten mensen in de provincie volgens Mirko niet goed wat de Provinciale Statenverkiezingen precies inhouden en daarom is hij op de fiets gestapt. "Het is daarom belangrijk om zoveel mogelijk informatie in te winnen bij de inwoners en het gesprek aan te gaan."

Volgen?

Mirko is al vijf dagen onderweg en hij heeft nog zo'n 25 dagen te gaan. Ben je benieuwd hoe het hem verder zal vergaan? Mirko houdt een vlog bij waar je hem kan volgen. 

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]