LIVE NH Sport: AZ - FC Utrecht op herhaling

Precies tien dagen na het spektakelstuk dat in Alkmaar in 5-5 eindigde staan AZ en FC Utrecht opnieuw tegenover elkaar. Vanavond moet er sowieso een winnaar komen die zich plaatst voor de kwartfinale van het KNVB-bekertoernooi. Het duel is vanaf 18.30 uur rechtstreeks op de radio te volgen in een extra uitzending van NH Sport.

AZ-spits Vangelis Pavlidis - Foto: Pro Shots/Jasper Ruhe

Voor FC Utrecht wordt het de derde uitwedstrijd dit seizoen in de beker. Eerder werd er gewonnen van de amateurs van Sportlust'46 (0-3) en Blauw-Geel'38 (1-3). AZ mocht de eerste ronde overslaan en schakelde daarna in Rotterdam vrij eenvoudig Excelsior uit (1-4)

Finale in 1982

In het bekertoernooi troffen beide ploegen elkaar in Alkmaar slechts twee keer. Dat was in de gouden jaren van AZ. In de laatste ontmoeting, in 1982, won het toenmalige AZ'67 de beker. De finale werd destijds over twee wedstrijden gespeeld. De uitwedstrijd verloren de Alkmaarders met 1-0, maar in de return poetste de ploeg van Georg Kessler die verliespartij, mede dankzij een hattrick van Kees Kist, weg: 5-1.

FC Utrecht bereikte in 2020 voor het laatst de finale door Ajax in de halve finale uit te schakelden. De eindstrijd tegen Feyenoord werd vanwege de corona-pandemie nooit gespeeld. In 2016 bleken diezelfde Rotterdammers in de finale met 2-1 te sterk. In 2004 ging de dennenappel wél met FC Utrecht mee naar huis dankzij de 1-0 zege op FC Twente. AZ veroverde de Cup tien jaar geleden voor het laatst door PSV met 2-1 te kloppen.

Tekst gaat verder onder de video.

Hoe AZ vanavond voor de dag komt, is zeer de vraag. Trainer Pascal Jansen heeft nog altijd een zeer goed gevulde ziekenboeg. Martins Indi, Beukema, De Wit, Bazoer, Dekker en Vanheusden zijn net als tegen FC Volendam (1-1) niet inzetbaar. Mihailovic is nog onzeker, maar de kans is klein dat hij in actie komt. Bij FC Utrecht viel Modibo Sagnan dit weekend geblesseerd uit in de met 1-0 gewonnen wedstrijd tegen sc Heerenveen.

De aftrap is om 18.45 uur. De wedstrijd begint met een minuut stilte uit respect voor de slachtoffers van de aardbeving in Turkije.

Tekst gaat verder onder de Tweet.

De extra uitzending van NH Sport begint om 18.30 uur. Het commentaar vanuit Alkmaar krijg je van Edward Dekker en Frank van der Meijden. Je presentator is Robbert van den Heuvel.

Donderdag is er opnieuw een extra radio-uitzending van NH Sport. Ook die begint om 18.30 uur. In de achtste finale van de KNVB-beker gaat Ajax op bezoek bij FC Twente.