Start van hoofdcontent

Amsterdam

nl

Syrische Ziad uit Amsterdam voelt zich machteloos: meerdere familieleden omgekomen bij aardbeving

6 februari 2023, 14.45 uur · Aangepast 6 februari 2023, 17.28 uur · Door Sophia Peereboom

Voor de in Syrië geboren Amsterdammer Ziad Alkamoua (32) begon vandaag als een nachtmerrie. Door de zware aardbeving in zijn geboortedorp zijn al acht familieleden omgekomen: "Het is één groot drama."

Ziad Alkamoua

Ziad werd vanmorgen wakker gemaakt door een vriend die hem vertelde van de grote aardbevingen in Syrië en Turkije. "Gelijk probeerde ik mijn ouders en broer te bereiken, maar dit lukte niet. Het bereik is erg slecht." Even later belde zijn broer terug en vertelde hem dat hun ouders en hijzelf veilig waren.

"Mijn broer en ouders zijn gelukkig nog in leven. Maar mijn twee neven en hun families met kinderen zijn zeer waarschijnlijk omgekomen. Het is één groot drama." De situatie in Latakia is verschrikkelijk, vertelt Ziad. "Overal op straat zijn huilende kinderen die hun ouders kwijt zijn, of gewonden die geen hulp krijgen. Grote flatgebouwen storten in en brokstukken liggen overal." 

Aardbeving

Bewoners van een groot gebied rond de Turks-Syrische grens zijn vannacht opgeschrikt door een grote aardbeving, met een kracht van 7,8. Veel mensen werden door de beving overvallen, omdat deze midden in de nacht plaats vond.

Ziad Alkamoua (32) vluchtte in 2015 vanuit Syrië naar Nederland. Inmiddels woont hij in Amsterdam en studeert aan de Vrije Universiteit en volgt de studie Economics and Business Economics. Veel van zijn familieleden wonen nog in het geboortedorp van Ziad, in Latakia.

Een getroffen flat in de geboortestad van Ziad, Latakia in Syrië - Ziad Alkamoua

Extra ramp

Ziad voelt zich enorm machteloos vanuit Amsterdam. "Ik kan niks doen, alleen maar afwachten." Continu blijft hij in contact met zijn familie en vrienden in Syrië in de hoop meer informatie te krijgen. En dat is best wel ingewikkeld vanwege het slechte bereik.

De 32-jarige student wil graag zijn verhaal delen omdat hij vandaag in de media vooral verhalen over Turkije voorbij ziet komen. In Syrië is de hulp volgens hem net zo hard nodig. "De situatie is al zo erg in de Syrië, de aardbeving komt als een extra ramp."

Terwijl Ziad zijn verhaal vertelt, heeft zijn familie aan de andere kant van de wereld nog altijd last van naschokken van de grote aardbeving. "Mijn ouders en broer zitten nu gelukkig redelijk veilig op een boerderij. Ik weet niet hoe alles gaat lopen. Ik hoop op het beste."

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.