Ga naar Content

Politie kan geen Chinees politiebureau in de stad vinden

Agenten hebben op verzoek van de driehoek (burgemeester, politie en justitie) na berichtgeving in de media gezocht naar een Chinees politiebureau in de stad, maar zonder resultaat. Dat schrijft burgemeester Halsema in antwoord op vragen van D66.

Foto:

Onderzoeksplatform Follow The Money en RTL Nieuws meldden oktober vorig jaar dat China twee illegale politiebureaus in Nederland heeft, waarvan een in Amsterdam. Er waren 'aanwijzingen' dat die bureaus gebruikt werden om kritische Chinezen in Nederland onder druk te zetten. 

"De Amsterdamse politie heeft onderzoek gedaan en heeft geen fysieke locatie kunnen lokaliseren"

Femke Halsema, burgemeester

"Naar aanleiding van de berichtgeving is er in de driehoek aandacht geweest voor deze zaak", schrijft Halsema. "De Amsterdamse politie heeft onderzoek gedaan en heeft geen fysieke locatie kunnen lokaliseren."

Er waren ook niet eerder signalen binnengekomen over illegale activiteiten of een Chinees politiebureau op een locatie in Amsterdam. Verder zijn er ook geen aanwijzingen gevonden dat er een vestiging sinds 2018 actief is geweest. 

Onderzoek

Minister Wopke Hoekstra liet eind vorig jaar wel weten dat er in Nederland inderdaad 'Chinese overseas police service stations' waren. De eerste signalen kwamen begin september 2022 binnen en daarna is verder onderzoek gedaan.

De Chinese ambassadeur is op eind oktober gesommeerd de stations onmiddellijk te sluiten en hun werkzaamheden te beëindigen. De ambassadeur gaf toen aan dat de bureaus zonder medewerking van de ambassade waren opgezet door lokale Chinese autoriteiten zodat rijbewijzen bijvoorbeeld verlengd konden worden, omdat reizen naar China door de coronacrisis moeilijk was. 

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]