Ga naar Content

De Peiling: ik vind dat ik genoeg doe voor een beter klimaat

Korter douchen, afval scheiden of met de fiets naar werk in plaats van met de auto. Allemaal relatief kleine aanpassingen die klimaatverandering tegengaan. Draag jij ook je steentje bij, of heb jij het gevoel dat jouw gedrag geen impact zal hebben?

Foto: Adobe stock

Misschien herinner jij je nog de slogan uit de jaren '90: 'een beter milieu, begint bij jezelf'. Met andere woorden, jij moet je gedrag veranderen om de klimaatverandering te kunnen voorkomen. Maar heb jij het idee dat wat je doet ook echt helpt? Een veelgehoord antwoord daarop is 'nee'. Veel mensen hebben niet het gevoel dat hun individuele gedrag een positieve invloed heeft op klimaatverandering. Dat machteloze gevoel kan ertoe leiden dat je uiteindelijk helemaal geen actie onderneemt. Zorgelijk, zeker nu klimaatverandering onverminderd doorzet.

Objectief gezien is de impact van het individu natuurlijk klein, maar toch groter dan je denkt. Als anderen zien dat jij je inzet, zijn zij bijvoorbeeld sneller geneigd dat ook te doen. En, ter motivatie: als we ons gedrag echt massaal veranderen, kunnen we 40 à 70 procent minder CO2 uitstoten! 

Doe jij nog je best om iets voor het milieu te betekenen? Of heb jij niet het idee dat jij als individu het verschil kan maken. 

Op NH Radio hoor je De Peiling tussen 16:00 en 17:00 uur tijdens Spitstijd.
Bel of Whatsapp 088-8505152 als je mee wilt praten. Online reageren doe je op de Facebookpagina van NH Nieuws. Geen Facebook maar wel een mening? Mail dan naar [email protected].