Ga naar Content

Zoveelste busstaking staat voor de deur: streekvervoer vijf dagen plat

Vanaf morgen legt het streekvervoer vijf dagen lang het werk neer. Het ultimatum voor een betere cao dat vakbond CNV naar de werkgevers stuurde is verlopen. Vakbond FNV sluit zich bij de staking aan, daardoor dreigen veel bussen uit te vallen.

Foto: NH Nieuws / Thomas Jak

Het lijkt een gebed zonder end: afgelopen jaar werd ook meermaals gestaakt voor een betere cao. Voor de CNV leken die stakingen te werken, uiteindelijk zette zij een handtekening onder het voorstel. Dit jaar moet opnieuw een cao worden opgesteld en daarvoor is de afgelopen tijd druk onderhandeld. Maar de FNV en de CNV zijn nog niet tevreden en dus gaan zij over tot actie.

De eisen liggen hoog: CNV wil 14 procent loonsverhoging en de FNV eist 16,9 procent verhoging. Daarnaast moet ook de werkdruk worden verlaagd en willen ze een goede ouderenregeling. "Eén op de vijf werknemers is ziek. Mensen hebben geen tijd meer om naar het toilet te gaan. Roosters zijn onregelmatig. Er is amper pauze. Het kan echt niet langer zo", laat een woordvoerder van het FNV weten.

Lijnrecht tegenover elkaar

Tanja Copal van de Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer (VWOV) staat tegenover de vakbonden en is teleurgesteld. "We hebben, en dat meen ik uit de grond van mijn hart, een heel fatsoenlijk voorstel gedaan. Er lag een voorstel van 8 procent loonsverhoging op tafel met een plan de werkdruk te verlagen. Wat de vakbonden willen kán gewoon niet. Het geld is er simpelweg niet. Voor deze sector is dit het maximaal haalbare."

"Wat willen ze dan? Dat straks één op de vier werknemers ziek wordt?"

Woordvoerder FNV

Voor de vakbonden is dat geen reden om niet te gaan staken. "Wat willen ze dan? Dat straks één op de vier werknemers ziek wordt?"

Stakingsbereidheid

Volgens de vakbonden is de stakingsbereidheid groot, maar volgens een woordvoerder van Connexxion is dit minder. Daarnaast zijn er ook 'zelfstandige' chauffeurs, die geen inkomen hebben als ze aan de staking meedoen.

Zowel werkgever Connexxion als de vakbonden kunnen niet zeggen hoe groot de uitval precies zal zijn. Pas maandag is te zien hoeveel chauffeurs daadwerkelijk het werk neerleggen. 

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.