Ga naar Content

Pride-feest Amstelveld mag in afgeslankte vorm toch doorgaan

Het jaarlijkse Pride-feest op het Amstelveld mag, in afgeslankte vorm, dit jaar alsnog doorgaan. Dat maakt wethouder Touria Meliani (Evenementen) bekend in een brief aan de raad. Het populaire feest zou eigenlijk uit de editie van 2023 geschrapt worden, maar omdat de invoering van het nieuwe beleidskader van Pride met een jaar is uitgesteld, kan het dit jaar alsnog doorgaan.

Foto:

Wel met een paar aanpassingen dus. Zo wordt het maximale bezoekersaantal, dat eerder altijd op 6.000 lag, dit jaar verlaagd naar 5.000. Ook wordt de eindtijd van het feest naar voren gehaald. Nu moet het feest om 20.00 afgelopen zijn en is het de bedoeling dat alle bezoekers het Amstelveld om 21.00 verlaten hebben. Het feest mag nog wel gewoon op twee verschillende dagen plaatsvinden.

Uitstel

Toen vorig jaar het nieuwe beleid rondom de Pride-festiviteiten bekend werd gemaakt, werd onder meer duidelijk dat het populaire feest op het Amstelveld geschrapt zou worden. Veel omwonenden van het Amstelveld waren daar blij mee, want volgens hen zou het feest daar jaarlijks voor veel overlast zorgen.

Zo zouden bezoekers die door het maximale bezoekersaantal niet meer naar binnen mochten, zich buiten de hekken ophouden. Daarnaast ervaren omwonenden overlast van wildplassers en het grote aantal geparkeerde fietsen in de buurt.

Maar het nieuwe beleid is inmiddels uitgesteld en gaat nu pas vanaf 2024 in, waardoor de organisator ineens weer hoop kreeg op een eventuele verlenging. Het feest op het Amstelveld prijkt bovendien al sinds januari bovenaan de lijst met straatfeesten tijdens Pride.

'Andere invulling'

Die data kunnen dus gewoon op de site blijven staan, maar "op langere termijn ziet het college graag dat op deze plek een wezenlijk andere invulling wordt gegeven aan het evenement", aldus Meliani.

Meliani sluit niet uit dat één of beide partijen niet blij zullen zijn met het besluit. "De tegenstanders willen liever helemaal geen straatfeest meer en de organisator en de voorstanders zullen niet blij zijn met de beperkingen. Met dit besluit is geprobeerd een compromis te vinden tussen de belangen van beide partijen en een oplossing die aansluit bij de wens van het college om deze plek te ontlasten."

Mocht de organisatie van het feest besluiten om naar aanleiding van de maatregelen voor een andere locatie kiezen, dan zal de gemeente daaraan meewerken, laat de wethouder weten. "Ook is het 
mogelijk een gesprek te voeren over een andere programmering." Het feest zal na afloop geëvalueerd worden. Daarna wordt er voor het nieuwe beleidskader een definitief besluit genomen over mogelijke evenementen op deze plek.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]