Ga naar Content

Blokkade boze boeren bij Van der Valk Hoorn: "Provincie praat over ons, niet mét ons"

Een dikke rij tractoren blokkeert donderdagochtend de hoofdingang van het Van der Valk-hotel in Hoorn. Aanleiding voor de actie is de conferentie 'Samen zetten we de koers voor het landelijk gebied' van de provincie Noord-Holland. Ze voelen zich niet gehoord. "We willen gewoon een statement maken."

In een stoet van vijftig tractoren komen de demonstranten vanochtend vroeg aan bij het hotel in Hoorn. Ze parkeren hun landbouwvoertuigen demonstratief voor de ingang van het hotel, waar op dat moment de provincie praat over de toekomst van het landelijk gebied. Een thema waarover de boeren zich niet gehoord voelen.

Ze voelen zich gepasseerd, zegt melkveehouder Remco Rotteveel uit Ursem, één van de organisatoren. "Dan praat je niet met ons, maar over ons. Wij willen graag meepraten. Soms lijkt het wel alsof ze vergeten dat wij zelf ook een stem willen hebben." Volgens Remco wordt de kloof tussen het platteland en de stad op deze manier 'zo ongelofelijk groot'. Hij vervolgt: "Het wordt tijd dat dat verandert."

Na 3,5 jaar stikstofcrisis willen de boeren laten zien dat ze nog steeds strijdvaardig zijn. De hoop zijn ze dan ook nog niet verloren. Ze kijken met vertrouwen uit naar 15 maart, als de Provinciale Statenverkiezingen zijn. Remco: "Ik verwacht veel van de verkiezingen." 

Melkveehouder Remco Rotteveel legt uit waarom ze hier staan - NH Nieuws

Tractoren in stoet onderweg naar het Van der Valk-hotel - Foto: Chantal Bos/NH Nieuws

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]