Ga naar Content

Hoofddorpse Lisa ondanks fysieke beperking aan het werk: "Eerst durfde ik niet"

Jongeren met een fysieke beperking durven vaak niet te solliciteren of worden überhaupt niet uitgenodigd op gesprek, ziet Stichting Emma at Work. Ook de Hoofddorpse Lisa (24) ondervond dit probleem, maar inmiddels heeft de jonge vrouw via de stichting een leuke baan gevonden. 

Lisa - Foto:

Lisa's klachten beginnen drie jaar geleden. Ze heeft vaak pijn aan haar benen en is snel moe, waarschijnlijk wordt dat veroorzaakt door een slechte doorbloeding. Lisa moet met elleboogkrukken gaan lopen. Ze heeft op dat moment al een diploma van het Media College in Hilversum op zak, maar haar beperking weerhoudt haar om fulltime aan de slag te gaan. 

"Ik heb een motto: 'Je bent tot meer in staat, dan je vaak zelf denkt'"

Lisa

"Dat durfde ik niet. Ik was beperkt, snel vermoeid en zou bij een sollicitatiegesprek niet kunnen uitleggen wat ik mankeerde. Ik voelde me onzeker. Mijn ziekte is niet direct zichtbaar. Ik beweeg me voort op krukken, mensen kunnen dat als iets tijdelijks zien. Om uit te leggen wat ik mankeer, vond ik lastig." 

Maar thuiszitten is ook geen optie voor Lisa. "Ik heb nog nooit een uitkering aangevraagd, dat wil ik liever niet. Ik heb een motto: 'Je bent tot meer in staat, dan je vaak zelf denkt.'"

In september 2021 kwam de Hoofddorpse in contact met Ruben van den Boer. Hij is sinds twee jaar consultant de stichting Emma at Work aan de Tafelbergweg in Amsterdam. Na diverse gesprekken en medische onderzoeken werd duidelijk dat Lisa niet fulltime kan werken, maar een aantal uur per week moet zeker lukken. 

"Ik durf nu te aanvaarden dat ik snel moe ben en daardoor maar een paar uur per dag kan werken"

Lisa

En dus gaat ze aan de slag. "Ik heb eerst intern enkele trainingen gevolgd, om mezelf beter te leren kennen, mentaal sterker te worden en te ontwikkelen met de beperking die ik heb", vertelt Lisa. "Ik durf nu te aanvaarden dat ik snel moe ben en daardoor maar een paar uur per dag kan werken."

Al snel vindt ze een baan bij het AMC ziekenhuis. Na een half jaar komt er een vacature vrij bij de stichting waar ze zoveel heeft geleerd. Ze wordt aangenomen als backoffice medewerker bij Emma at Work zelf. "Voor vijftien uur in de week, verspreid over vier dagen. Ik heb wel eens een uur overgewerkt en daarna was ik uitgeput. Hier is dat bespreekbaar en duidelijk, maar bij andere bedrijven was dat op waarschijnlijk onbegrip uitgedraaid."

Berdien (links) en Lisa op kantoor Emma at Work - Foto: eigen foto

Gelukkig is Lisa's toestand nu redelijk stabiel. "Elke week ben ik in de sportschool te vinden om met name mijn bovenlijf te trainen en onderhouden. Met mijn benen kan ik wel wat kracht zetten, maar dat is toch vaak pijnlijk. Bovendien is het frustrerend, want vier jaar geleden kon ik fysiek veel meer aan."

Emma at Work

Emma at Work is een stichting die jongeren met een chronische ziekte of fysieke beperking begeleidt naar werk. Zo krijgen jongeren van 15-39 jaar begeleiding volgens een bepaalde methode, genaamd de GAP track. Jongeren met bijvoorbeeld een dwarslaesie, ziekte van Crohn, astma, jeugdreuma, chronisch moe na kanker, of een hartaandoening komen in aanmerking voor begeleiding. Door heel Nederland werkt Emma at Work inmiddels samen met 52 bedrijven, zoals Schiphol, de Nationale Postcode Loterij, Bol.Com, de  Vrije Universiteit en de Port of Amsterdam. Sinds eind 2021 hebben 379 jongeren deelgenomen aan de GAP Track, waarvan zeker 150 personen een baan hebben gevonden.

Ruben van den Boer is een van de consultants die op het 13-koppige kantoor in Amsterdam werkt. "Wij adviseren jongeren en bedrijven om rustig aan te beginnen. Bijvoorbeeld twee dagen in de week, met de intentie op te bouwen naar drie of vier dagen per week. We merken vaak dat vooral in het begin veel dingen op een werknemer afkomen. We willen niet dat onze jonge werknemers snel opbranden, want dan richt je nog meer mentale en fysieke schade aan. Dat willen we voorkomen door bedrijven te vinden die duurzaam met onze mensen kunnen omgaan. Stel dat ze een paar dagen niet kunnen werken, dan mag er geen druk op hen gelegd worden. Dat werkt averechts. Banen als gastvrouw, telefonist, en back office medewerker komen passen vaak goed bij hen."

Nieuws uit Haarlemmermeer 

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlemmermeer. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

💡 Stuur ons jouw nieuwstips naar [email protected]

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via https://www.nhnieuws.nl/haarlemmermeer

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]