Ga naar Content

Gemeente treft maatregelen om meer kiezers naar de stembus te krijgen

Met onder meer een folder bij de stempas, meer verkiezingsborden in wijken met een lage opkomst en het goed toegankelijk maken van stemlocaties hoopt de gemeente bij de komende Provinciale Staten-verkiezingen op 15 maart meer kiezers naar de stembus te krijgen.

Foto:

De gemeenteraadsverkiezingen vorig jaar kenden met 46,6 procent een historisch lage opkomst en ook per wijk verschilde de opkomst enorm. In de Wildemanbuurt was bijvoorbeeld een opkomstpercentage van maar 18 procent, tegenover 90 procent in sommige wijken binnen de ring. UvA-onderzoekers waarschuwden dat er daardoor een acuut gevaar is voor de lokale democratie.

Om bij de verkiezingen op 15 maart de opkomst te verhogen, worden daarom meer verkiezingsborden geplaatst in wijken met een lage opkomst. Het gaat onder meer om de wijken Osdorp Midden (18%), Bijlmer Centrum (22%) en Slotervaart Zuid (25%).

Ook krijgen geestelijk leiders, straatcoaches, onderwijzers en grote werkgevers een brief waarin hen gevraagd wordt het belang van stemmen bij hun achterban onder de aandacht te brengen. Daarnaast richt een speciale campagne zich, net als voorgaande jaren, specifiek op jongeren tussen de 18 en 22 jaar die voor het eerst mogen stemmen.

Toegankelijkheid stemlokalen

Naast advertenties bij bushaltes, in kranten, en online, krijgen Amsterdammers tevens een speciale folder bij de stempas die hen uitlegt hoe ze kunnen stemmen. Verder krijgen verzorgingshuizen een speciale brief waarin aandacht wordt gevraagd voor het verspreiden van de stempassen, aangezien die centraal worden opgestuurd. Ook worden de stemlokalen zo goed mogelijk toegankelijk gemaakt met speciale aandacht voor blinden en slechtzienden en doven en slechthorenden.

Op basis van de ervaringen van de verkiezingen van 15 maart wil het stadsbestuur de getroffen maatregelen verder aanpassen om zo de opkomst in de toekomst verder te verbeteren. Ook wordt dan gekeken hoe specifieke doelgroepen op basis van leeftijd, opleidingsniveau en migratieachtergrond bij volgende verkiezingen beter kunnen worden bereikt.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]