Start van hoofdcontent

Zaandam

nl

Ondanks zware tijden veel belangstelling voor bakkersopleiding

31 januari 2023, 08.51 uur · Aangepast 1 februari 2023, 08.22 uur · Door Redactie

Bakkerijen hebben het zwaar. De gestegen kosten voor energie en graan hebben de afgelopen maanden veel bakkerijen in onze regio de kop gekost. Ondanks die zware tijden zijn er nog steeds mensen die bakker willen worden. Bij het Bakery Institute in Zaandam is er volop belangstelling voor het bakkersvak. Het instituut leidt volwassenen op die voor een nieuwe carrière als bakker kiezen.

Annabelle was marineofficier maar wordt nu bakker: "ik wil iets maken waar mensen blij van worden" - NH Nieuws

Dit weekend nog sloot de Amsterdamse bakkerij Venekamp in de Ferdinand Bolstraat na meer dan 100 jaar de deuren. Gestegen kosten en een tekort aan personeel hebben de bakker de das om gedaan. Het is de zoveelste traditionele bakkerij in onze regio die omvalt. En dat is een trend die de aankomende tijd doorzet verwacht de Nederlandse Brood- en banketbakkers Ondernemersvereniging (NBOV).

Ambachtelijk is de trend

Intussen lijken bakkerijen die zich onderscheiden door een ambachtelijke aanpak het juist goed te doen. Een moderne bakkers moet zich onderscheiden zegt ook directeur Tamara Hoogerwaard van het Bakery Institute in Zaandam. Op de school worden volwassenen opgeleid tot bakker en daar is veel belangstelling voor. "We hebben hier leerlingen van 18 tot 58, koks die bij willen leren, maar ook bouwvakkers en boswachters die ervoor kiezen om bakker te worden", zegt directeur Tamara Hoogerwaard.

Van de marine naar de bakkerij

In de klas die vandaag in Zaandam aan de opleiding patisserie begint, zitten vogels van zeer uiteenlopende pluimage. Lian, die tot nu toe grafisch ontwerper was, buigt zich over het koekjesdeeg naast Annabelle, die tot voor kort officier was bij de marine. Ze willen iets met hun handen doen en iets lekkers maken waar de mensen blij van worden. Grafisch ontwerper Lian hoopt dat ze in de toekomst haar twee beroepen kan combineren door smaakvol vormgegeven koekjes te gaan maken.

Vertrouwen in de toekomst

Ze kennen natuurlijk allemaal de sombere berichten uit de branche over stijgende prijzen voor energie en grondstoffen. Maar ze zien daar geen reden in om af te zien van het voornemen hun leven een andere wending te geven richting het bakkersvak. "Ik denk dat er altijd wel een verschuiving zal zijn en dat de wat oudere bakkers het stokje over gaan geven aan een nieuwe lichting", zegt Lian.

Ook directeur Tamara Hoogerwaard geeft toe dat de sector voor uitdagingen staat, maar zegt dat haar studenten daar meestal op een positieve manier mee omgaan. Ze geeft aan dat ze over belangstelling voor de opleiding aan het Bakery Institute niet te klagen heeft. Ook ex-marineofficier Annabelle heeft vertrouwen in de toekomst: "Ik hoop ook dat over een tijdje, als het met de economie weer wat beter gaat, mensen nog steeds graag een restaurant gaan om een lekker toetje of een taartje te eten." 

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]