Ga naar Content

Vaste klanten komen nog één keer langs op laatste dag bakkerij Venekamp: "We gaan ze echt missen"

Koert van Egmond gooide vandaag voor de allerlaatste keer de deuren van zijn bakkerij op de Ferdinand Bolstraat in Amsterdam open. Eind oktober hakte hij de knoop door: zijn bakkerij moest sluiten door de stijgende energieprijzen en gebrek aan personeel. Vandaag organiseerden vaste klanten uit de buurt nog één afscheidsborrel: "Dat verdienen ze gewoon!"

Venekamp - NH Nieuws

Venekamp is geen onbekende. Al 125 jaar zit de bakkerij op dezelfde plek en voorziet het de hele buurt van, volgens de buren, het beste brood van de stad. "Ik weet niet waar ik straks mijn brood vandaan moet gaan halen", zei vaste klant Michael Harlaar vijf maanden geleden, toen Venekamp de sluiting bekendmaakte.

De bakker kreeg het personeel nauwelijks meer rond. Om die reden stond hij de afgelopen maanden zeven dagen per week in de zaak. Daarbij kwam dat zijn energierekening met duizenden euro's steeg. "Dit was niet meer te doen." Hij zocht naar een opvolger, maar daar bleek geen animo voor te zijn.

"Mijn oma uit 1895 kwam hier al, mijn moeder uit 1928 ook. Het is nu dan ineens heel raar"

Vaste klant

De champagne wordt maar bijgevuld, want er komen steeds meer mensen de winkel binnen. "Het was echt het personeel en de sfeer die de winkel zo speciaal maken", vertelt een vaste klant die om de hoek woont. Een man die voor de laatste keer zijn broden koopt, zegt er als student vroeger al te komen: "Ik woonde hier in de Pijp en dan kwam je om half zes even een krentenbol halen als je was wezen stappen."

"Mijn oma uit 1895 kwam hier al, mijn moeder uit 1928 kwam ook al naar Venekamp. En nu ik. Ik woon niet eens meer in Amsterdam maar kom er toch nog om mijn brood te halen. Het is nu dan ineens heel raar", zegt een vrouw voor wie Venekamp altijd in de familie zat.

Weg uit de buurt

Koert woont boven de zaak, en dat blijft. Maar hij vertrekt naar een bakkerij in Haarlem om te werken: "Ik wil niet meer hier in de buurt. Dan komen ze hun product bij de buren halen als ik daar werk, zo werkt het gewoon niet." De klanten geven Koert een knuffel of een handdruk, en lopen met hun laatste boodschapjes de deur uit.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]