Ga naar Content

Wat doet die enorme koe langs de Bosbaan?

Wie een wandeling bij de Bosbaan in het Amsterdamse Bos maakt, kan niet om haar heen: sinds kort ligt naast het restaurant een gigantische koe. Het blijkt een kunstwerk van Jantien Mook uit Ouderkerk aan de Amstel te zijn.

'Ahimsa, de rustende koe' bij de Bosbaan - Foto: Jantien Mook

"Om de koe een keer te bedanken voor haar overvloedig geven, al eeuwen lang", licht Jantien haar beweegredenen om het kunstwerk te maken toe. Zelf bevindt ze zich regelmatig tussen de koeien als ze door de Rondehoep, een polder en stiltegebied in haar woonplaats, fietst. 

"De koe spiegelt onze innerlijke rust"

Jantien Mook

Ze voelt zich dan met de dieren verbonden. "De koe spiegelt onze innerlijke rust. Ze leert ons te vertragen en waar wij behoefte aan hebben: meer verbinding en contact. Dieren zijn niet bezig om iets te worden." Ook geniet ze van de leuke, grappige expressies en gedragingen van de koeien, die je alleen ziet als je écht naar ze kijkt. Jantien wil anderen ook wijzen op de schoonheid van de koe. 

Het dier van hout en staal maakte Jantien met Dirk-Jan Schrander. Het kunstwerk laat licht door en je kunt er doorheen lopen. Ze heeft de Hindoestaanse meisjesnaam 'Ahimsa' gekregen, wat geweldloosheid en eerbied voor het leven betekent. 

"Iedereen is welkom in haar cirkel. Als we opnieuw oog krijgen voor onszelf en alles wat leeft op deze wonderlijke planeet, zien we dat iedereen iets waardevols bijdraagt," is de boodschap die iedere voorbijganger die de moeite neemt om bij Ahimsa stil te staan en de omschrijving te lezen meekrijgt. 

Tranen

Jantien krijgt veel berichten van mensen die een speciaal gevoel krijgen bij haar kunstwerk, vertelt ze. "Mensen zijn zo dankbaar en soms tot tranen geroerd. Ik denk dat dat komt, omdat de koe iets heel zachts in haar uitstraling heeft." 

Eerder bracht Jantien ook al een ode aan het varken. Dat kunstwerk staat momenteel bij de geitenboerderij in het Amsterdamse Bos. Beide dieren maken een rondreis door Nederland. Het varken zal binnenkort doorreizen en Ahimsa is nog tot eind maart bij de Bosbaan te bewonderen. 

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]