Start van hoofdcontent

Castricum

nl

Castricumse activist Lucas (47) mag van rechter niet naar blokkade op A12

27 januari 2023, 16.05 uur · Door Redactie

De Castricumse Lucas Winnips mag van de rechter morgen niet naar een klimaatprotest op de A12 in Den Haag. In kort geding bepaalde de rechter dat de Extinction Rebellion-activist tot in ieder geval dinsdag een gebiedsverbod krijgt voor de Utrechtsebaan, zoals dat deel van de snelweg heet. 

Lucas Winnips in gesprek met handhaving tijdens een demonstratie in Alkmaar in 2020. - Priscilla Overbeek/NH Nieuws

Lucas werd vorige week aangehouden op verdenking van opruiing, omdat hij had opgeroepen om mee te doen aan de blokkade van de A12. Na een urenlang verhoor werd hij 's avonds weer vrijgelaten.

Volgens de rechter is er geen sprake van 'een evident onevenredige belemmering van het recht op vrije meningsuiting', omdat Lucas wel aanwezig mag zijn bij demonstratie op bijvoorbeeld het Malieveld of het centrum van Den Haag om zijn mening kenbaar te maken.

Vakbond FNV, Greenpeace Nederland, Milieudefensie en zes andere organisaties reageerden gisteren verontwaardigd op de aanhoudingen. Ze vinden dat het demonstratierecht "steeds verder wordt ingeperkt" en dat het Openbaar Ministerie met twee maten meet, weet de NOS

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]