Ga naar Content

De contracten van deze opvangcentra voor asielzoekers in de provincie lopen binnenkort af

De contracten van tijdelijke noodopvangcentra voor asielzoekers lopen af en dat kan volgens de Immigratiedienst (IND), het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA), de politie en het ministerie van Justitie en Veiligheid zorgen voor een 'maatschappelijk ontwrichtende' asielcrisis, zo schrijft het NRC. Waar in de provincie staan die centra en wanneer lopen de contracten af? NH Nieuws zocht het uit. 

De crisisnoodopvang in Purmerend - Foto: Regio Purmerend

NH Nieuws zet hieronder de duur van de contracten van alle noodopvangcentra voor asielzoekers in Noord-Holland per regio op een rij. Het gaat hierbij niet om de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. De cijfers en data zijn verzameld via het COA, de veiligheidsregio's en de betreffende gemeentes.

Noordkop & Texel

  • Op het terrein van het voormalige Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier in Petten Zuid is een crisisnoodopvang gebouwd. Sinds 28 oktober is daar plek voor 225 mensen. De locatie zou oorspronkelijk open blijven tot 31 december 2022, maar door de druk op de asielopvang is dat verlengd tot 1 juli 2023.
  • In 't Zand aan de Bosweg worden 50 asielzoekers opgevangen. Die kunnen daar tot 31 maart blijven.

Gooi

  • De asielboot in Huizen. Deze boot ligt in de haven en biedt plaats aan 190 asielzoekers. De boot mag gebruikt worden als opvangcentrum tot 24 april.
  • Hotel Gooiland in Hilversum. Hier zijn 150 plekken voor asielzoekenden. Voorlopig blijft deze locatie nog beschikbaar als opvangplek, want de vergunning voor deze locatie kan nog met vier jaar verlengd worden. 

Haarlem

  • De twee boten aan de Conradkade. Aan die kade liggen de passagiersschepen de MS Virginia en de Prinses Christina. Hier is plek voor 256 asielzoekers. De overeenkomst met de gemeente loopt tot 16 mei 2023. 
  • De noodopvang aan de Laan van Decima. Hier worden maximaal 120 statushouders opgevangen. Deze opvangplek blijft nog wel even staan: het contract met de gemeente van het COA loopt hier pas op 1 december 2024 af.

IJmond

  • Het vluchtelingenschip in Velsen-Noord, de Silja Europa, biedt plaats aan duizend asielzoekers. De afspraak met de gemeente over deze locatie liep tot 1 maart, maar wordt als het aan de gemeenteraad ligt verlengd. Zie het kader hieronder voor meer informatie.

Vluchtelingenschip in Velsen blijft langer

Het vluchtelingenschip in Velsen-Noord blijft waarschijnlijk langer liggen dan de geplande zes maanden. Het was de bedoeling dat het schip op 1 maart zou vertrekken, maar met een krappe meerderheid stelde de raad gisteravond voor om het schip langer laten liggen. Hoeveel langer is nog niet duidelijk. Daar wordt dinsdag over beslist door het college van B&W.

Het zorgde voor boze reacties binnen de raad. "Je bent gewoon weer bedrogen", zegt Leo Aardenburg van Levendig Gezond Velsen tegen NH Nieuws. "Eerder is altijd 1 maart beloofd. Als je je belofte niet nakomt, ben je een leugenaar. Wij vinden gewoon afspraak is afspraak en 1 maart is 1 maart."

Haarlemmermeer

  • In het Hotel Schiphol A4 van Van der Valk staan 475 bedden voor asielzoekers. Volgens het COA is het een 'aflopende zaak' met deze opvanglocatie, want het is nog niet duidelijk of het contract verlengd wordt. Nu loopt de overeenkomst tot 1 april. Een aantal asielzoekers uit dit hotel ging in november in hongerstaking uit onvrede over de onduidelijkheid en onzekerheid over hun procedure,

West-Friesland

  • Sinds 30 november is er op een deel van de parkeerplaats van het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen een crisisnoodopvang ingericht. Deze opvang valt niet onder het COA, maar onder de gemeente. Op deze plek is er plaats voor maximaal 200 asielzoekers en het contract loopt tot 15 maart 2023.

Zaanstreek-Waterland

  • In deze regio is er een crisisnoodopvang. Aan de Baanstee Noord in Purmerend is er plek voor 450 asielzoekers in een tent, tot aan het begin van februari. Dit kan eventueel nog verlengd worden tot aan 1 juli, maar daarna niet meer. De locatie voldoet per die datum namelijk niet meer aan de eisen. 
  • Aan de Achtersluispolder in Zaandam ligt een boot met plek voor 400 asielzoekers. Deze boot blijft in ieder geval tot aan mei van dit jaar liggen.  
  • In het Van der Valk-hotel in Purmerend worden maximaal 80 mensen opgevangen. Zij zullen waarschijnlijk uiterlijk tot september blijven, maar als de nood hoog is kan dat worden verlengd met een jaar. Dat zei een woordvoerder van de hotelketen tegen NH Nieuws.

Amsterdam

  • Aan de Wenkebachweg in Duivendrecht, in een voormalig gebouw van de HvA, worden  150 asielzoekers, waarvan 100 Oekraïners tot 1 augustus 2023 opgevangen. Dan beginnen de werkzaamheden voor de bouw van vierhonderd woningen.
  • In het A&O-hostel aan de Hogehilweg is veel ruimte voor asielzoekers. Daar kunnen 850 personen onderdak krijgen tot 1 maart 2023. Wel lopen er op dit moment gesprekken voor een verlenging. 
  • De Koninklijke Marine heeft een deel van het marineterrein aan de Katteburgerstraat beschikbaar gesteld voor de opvang van asielzoekers. Zo'n 260 mensen kunnen daar terecht. De overeenkomst met de gemeente loopt tot 1 april. 
  • De passagiersveerboot MS Galaxy ligt aan het Westerhoofd en biedt plaats aan maximaal 1000 asielzoekers. De overeenkomst loopt tot maart 2023. Bij aanvang van de opvang is afgesproken dat er in februari een evaluatie volgt die met de gemeenteraad wordt besproken. Daarna volgen gesprekken met het Rijk over de eventuele voortzetting van de opvang daar. Er kan dan verlengd worden met de duur van 3 tot 6 maanden. 

    In de regio's Alkmaar en Amstelland zijn op dit moment geen noodopvangcentra voor asielzoekers

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.