Start van hoofdcontent

Alkmaar

nl

Rioolput van 13 ton in Alkmaarse binnenstad gehesen: "Voorkomt natte voeten na hoosbui"

27 januari 2023, 06.16 uur · Aangepast 27 januari 2023, 08.31 uur · Door Redactie Alkmaar e.o.

Het was een flinke klus die donderdagochtend op de Ridderstraat in Alkmaar geklaard moest worden: een betonnen put van 13.000 kilo moest de grond ingehesen worden. Het moet ervoor zorgen dat we na heftige hoosbuien zoals in 2021 droge voeten houden.  

Rioolput van 13 ton in Alkmaarse binnenstad gehesen: "Voorkomt dat we natte voeten krijgen na hoosbui" - Alkmaar Centraal

Het riool in de Ridderstraat wordt vervangen en er komt, net zoals in de Laat, een gescheiden rioolstelsel. Tot nu toe ging het regenwater samen met het vuile water naar de rioolzuivering en was de capaciteit hierdoor beperkt. Door een aparte rioolbuis aan te leggen kan het hemelwater uitlopen op de gracht en is de kans veel kleiner dat de straat blank komt te staan bij veel regen.

Een overstroming zoals in 2021 zal straks niet snel meer gebeuren, volgens projectleider Jaco Vijn."Dit systeem moet ervoor zorgen dat we na hoosbuien droge voeten houden." En de 13 ton zware verzamelput heeft nog een ander voordeel:  "Eventueel als het droge seizoen komt kan deze put ook water uit de gracht pompen om de grondwaterstand op peil te houden."

De werkzaamheden duren nog zo'n acht weken maar voetgangers, fietsers en scooters kunnen aan het eind van donderdagmiddag langs de werkzaamheden.

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]