Ga naar Content
Haarlem

Ledencrisis bij Haarlemse voetbalclub “Er moet een elftal bij, anders halen wij het niet”

26 januari 2023, 17.00 uur
Door: Maurice Blaauw · Foto: THB

Na de coronacrisis en energiecrisis kampt de Haarlemse voetbalclub The Haarlem Boys (THB) nu met een ledencrisis. “Er moet minimaal één elftal bij, anders halen wij volgend seizoen niet”, vertelt voorzitter Piet van der Velden. “Wij kampen nu met een sportieve crisis!”

The Haarlem Boys bestaat al 109 jaar. In de rijke historie kende de club hoogtijdagen. “We hadden vroeger wel negen seniorenteams en met de jeugd erbij waren dat zo’n 500 leden”, zegt Van der Velden. Tegenwoordig is dat wel anders en daarom roept Van der Velden enthousiastelingen op: “Word lid van onze club, anders redden wij het volgende seizoen (23/24) niet.”

Eén team

Dit seizoen speelt er nog maar één seniorenteam bij THB. Voor corona en voor de energiecrisis had de club nog vier seniorenteams. “Je merkt dat ze uit elkaar zijn gevallen. Dat komt ook door de thuissituatie van spelers. Na de coronaperiode merkt het gezin dan op ‘het is toch wel lekker dat je zondag thuis bent’", vertelt Van der Velden.

Die nijpende situatie wordt alleen maar erger omdat de mentaliteit van de spelers ook verandert. “Mensen zeggen makkelijker af, soms maar een uur van te voren. Om een elftal te hebben dat elke week speelt, heb je ongeveer 18 mensen nodig”, aldus Van der Velden. Op dit moment heeft de club 20 leden en zijn ze met een ander team in gesprek.

"De kantine heeft een terras op het zuiden, dat moet toch nieuwe leden aantrekken"

Piet van der Velden, voorzitter THB

Van de jeugd moeten ze het niet hebben bij THB: “Wij zitten precies tussen de clubs Alliance en HFC in, waardoor scholieren voor één van die twee clubs kiezen. Op dit moment proberen wij ook weer jeugd aan te trekken, maar we waren de afgelopen jaren echt een seniorenclub.”

De club ontstonds ontstaan in de Leidsebuurt in Haarlem en is daardoor nog een beetje volks volgens de voorzitter. “De sfeer is geweldig en iedereen is welkom, er spelen ook mensen van buiten Haarlem bij ons.”  

Van der Velden omschrijft zichzelf als een 'glas halfvol' mens. “Wij zijn een gezellige club en iedereen kan zichzelf zijn, zolang ze sportief willen meevoetballen. Verder heeft onze kantine een mooi terras op het zuiden, dat moet toch nieuwe leden aantrekken”, lacht hij. Zijn doel is om volgend seizoen met vier elftallen te spelen. Iets wat volgens hem ambitieus is, maar wel realistisch.

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]