Ga naar Content

Onderzoek slavernijverleden Alkmaar? Voor Henk is begrip en empathie nóg belangrijker

Henk Heilbron (69) volgt vanavond met grote interesse de Alkmaarse raadsvergadering. Daar gaat het namelijk over de beladen geschiedenis van zijn Surinaamse voorouders. Zal 'zijn' gemeente haar rol in het koloniale en slavernijverleden laten onderzoeken? "Het is niet alleen mijn verleden, het is ons gezamenlijk verleden."

Henk Heilbron - Foto: NH Nieuws/ Anne Klijnstra

In een motie vragen PvdA, GroenLinks en PvdD om onderzoek naar dat Alkmaarse verleden te doen, met name de rol van het stadsbestuur. Dat onderzoek zou dan voor het einde van het Herdenkingsjaar Slavernijverleden (vóór 1 juli 2024) afgerond moeten zijn. En Henk? Die juicht dat toe.

Achter zijn radiomicrofoon in zijn thuisstudio vertelt hij vol liefde over zijn geboorteland Suriname. Hij is bijna zeventig en woont vanaf zijn twintigste in Noord-Holland. Eerst in Amsterdam, daarna in Alkmaar.

Overgrootmoeder

"Mijn moeders oma was slaaf, vijf generaties terug. Er werd thuis niet over gesproken, omdat het een zwaar onderwerp is. Mijn overgrootmoeder moet een moeilijke tijd hebben meegemaakt. Haar pijn kan ik niet voelen. Ik sta er ook niet dagelijks bij stil, maar nu 'de slavernij' een hot item is, ben ik er wel vaker mee bezig."

Jarenlang werkte hij in de zorg in de Beemster, en tegenwoordig besteedt hij veel tijd aan zijn radioprogramma met 'Zuid-Amerikaanse klanken'. Diezelfde sfeer voelt hij elke dinsdag in wijkcentrum Mare Nostrum, waar hij in de buurt woont.

"Als vrijwilliger klets ik tijdens koffieochtenden met Surinaamse Alkmaarders en bespreken we elke week een thema. En de recente excuses voor de slavernij zijn ook zeker ter sprake gekomen." En de vader en opa voelt steeds sterker: "Ik wil iets doen voor mijn stad. Iets bijdragen aan meer begrip en bewustwording."

Slavernijverleden

Want: ook Alkmaar heeft een slavernijverleden. "Dat is zo klaar als een klontje. In Suriname vind je 'Alkmaar' als stad, district en er was een plantage, Zo'n beslissing vanavond hoeft wat mij betreft niet moeilijk te zijn, maar ik kan niet in de hoofden van de raadsleden kijken."

"Al was het alleen maar om meer begrip en empathie voor ons gezamenlijk verleden te krijgen. Daar ontbreekt het nog wel eens aan." Ook mogen daar excuses door de burgemeester op volgen. "Maar daarvoor moet eerst onderzoek worden gedaan. Aan lege excuses hebben we niks."

Tekst gaat verder onder de foto.

Henk is vanuit huis ook te horen op Krerekrere Radio - Foto: NH Nieuws/ Anne Klijnstra

Wat er ook besloten wordt. Henk hoopt dat dit jaar het einde van de slavernij ook in Alkmaar groots herdacht en gevierd kan worden op 1 juli. "Tot nu toe vieren wij Keti Koti in Amsterdam, maar het reizen en zo'n hele dag op pad; het liefst blijf ik in Alkmaar."

Keti Koti Alkmaar

"Het is dit jaar 150 jaar geleden dat het afgeschaft werd. Hoogste tijd dat we dit ook in Alkmaar kunnen vieren. Daarvoor hebben we de 'werkgroep Keti Koti Alkmaar' opgericht en vragen we de gemeente om hulp en steun."

Henk denkt aan een herdenking en aansluitend een feest in een park. "Bijvoorbeeld in De Hout of de Rekerhout. Het zou mooi zijn daar met Alkmaarders en de mensen uit de regio samen te komen, met muziek en eten. Iedereen die mee wil herdenken en vieren is welkom."

Een brief aan de Alkmaarse wethouder ligt inmiddels klaar. "Maar daar moeten nog een heleboel handtekeningen onder van mensen die ons initiatief steunen. Via een petitie die deze week online is gekomen hopen we die verzamelen."

De raadsvergadering in Alkmaar begint om 19.30 uur en is online te volgen. De motie 'onderzoek koloniaal verleden' staat vooralsnog als laatste onderwerp op de agenda. De kans bestaat dat door tijdgebrek de motie niet aan bod komt, en na het weekend wordt besproken.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]