Ga naar Content

Nalatenschap voetballer Piet Huijg leeft nog altijd voort in zijn winkel: "Ben er trots op"

In de jaren '80 kwam Ilse Huijg als kind al in de sportwinkel van haar vader in de Generaal Cronjéstraat. Ze wist toen nog niet dat vader Piet Huijg een legendarische voetballer was van HFC Haarlem. Inmiddels runt Ilse zelf de winkel, die zo kenmerkend is voor de Cronjéstraat. "Voetballers konden toen nog niet leven van hun sport", vertelt ze in deel vier van de serie over de Cronjé. 

In voetsporen van beroemde vader - NH Nieuws

Ilse heeft door de jaren heen de Cronjé zien veranderen. "Mijn vader begon deze winkel in 1976. Er waren toen meer winkels en er reden auto's door de straat. Eind jaren negentig was het hier een tijdje afgesloten voor auto's. Dat was best lastig, er was bij de winkeliers onderling onenigheid. Sinds 2015 mogen er weer auto's in en dat maakt het een stuk levendiger."

Ondanks de veranderingen is er volgens Ilse één ding hetzelfde gebleven. "De sfeer is niet anders. Iedereen kent elkaar en de mensen die in de buurt wonen. Je leeft met elkaar mee."

Tekst gaat door onder de foto.

Piet Huijg (bovenste rij, vierde van links) - Foto: Pro Shots/Voetbal International

Piet Huijg was een kopsterke verdediger van HFC Haarlem waar hij zijn hele leven voor speelde en in 1982 zelfs Europees voetbal mee haalde. Tijdens de feestelijke opening van de winkel in1976 deelde HFC Haarlem voetballen uit. Het schouwspel en opening bracht enkele honderden mensen op de been. 

"Voetballers konden toen nog niet leven van hun sport. Ze startten daarom vaak een sportwinkel of een sigarenwinkel", legt Ilse uit. 

Tekst gaat door onder de foto.

Piet Huijg achterop een paard tijdens opening winkel in 1976 - Foto: Michael van der Putten/NH Media

De reden dat ze de zaak heeft overgenomen is best verdrietig. "In 2012 werd mijn vader ziek. Waarschijnlijk heeft hij hersenschade opgelopen door het vele koppen. Hij kreeg de ziekte van Alzheimer."

Ilse werkte toen nog voor een reclamebureau in Amsterdam en kon 'de zaak niet teloor laten gaan.' Zo is ze erin gerold. "Sinds 2015 doe ik het fulltime. Het is een groot avontuur, maar ik doe het ook uit loyaliteit."

"Het is een groot avontuur"

Ilse Huijg, eigenaar Huijg Sport

Ze doet nu dingen zeker anders dan haar vader: "Hij was een voetballer en deed de winkel erbij. Hij vond het vooral leuk dat het over sport ging. Ik vind het ondernemende juist leuker. Afgelopen jaren waren lastig, maar we hebben het wel gered. Dat is mooi." 

Parels

Over een ding is ze zeker: "De vriendelijkheid waarmee we klanten benaderen, is dezelfde als altijd. We zorgen dat mensen echt met de juiste producten de deur uitgaan. Dat is het allerleukste, dat vond hij ook. 

"Er zitten hier zo veel parels waar mensen graag naartoe komen"

Ilse Huijg, dochter van Piet Huijg

"Gezelligheid, koopstraat en...", ze denkt even na. "Kwaliteit", zegt de onderneemster als haar wordt gevraagd, de straat in drie worden te omschrijven. "Je zou het niet zeggen, maar er zitten hier zo veel parels waar mensen graag naartoe komen en waar je nog een soort ouderwetse kwaliteit vindt."

Of de straat toekomst heeft, weet Ilse niet. "Ik denk dat het dan iets kleiner moet. Maar dat er een functie is voor een straat als deze, daar ben ik zeker van. Mensen komen er voor hun dagelijkse boodschappen en het biedt levendigheid in de buurt. Dus toekomst: zeker. Maar in een iets andere vorm."

De gemeente Haarlem heeft het plan om de Cronjéstraat een flinke opknapbeurt te geven, zo moet er meer groen komen. Genoeg reden dus voor NH Nieuws om deze bijzondere koopstraat eens nader te onderzoeken in een serie verhalen. Zo kan je hier de video zien met Postzegelkoning Rob Smit die handelt in en miljoenen postzegels heeft liggen. Of kijk naar Ruud Verzijlberg die iedere dag een rondje loopt door de bekende winkelstraat.

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]