Ga naar Content
Haarlem

Life coach Thea Elling (79): "Ouder worden is een verrijking!"

26 januari 2023, 07.00 uur · Aangepast 26 januari 2023, 07.15 uur
Door: Marieke Pijlman · Foto: NH Nieuws

Thea Elling uit Haarlem ziet dat veel mensen worstelen met ouder worden. "Ze zien het als een last. Het is alsof iedereen weet waar Siberië is, maar niemand ernaartoe wil." Maar in haar optiek klopt daar helemaal niets van. Ze vindt ouder worden juist leuk en als life coach draagt ze dat ook uit. 

Thea is 79 jaar en verre van bejaard. Ze sport vijf keer in de week en geeft lezingen over ouder worden. Haar actieve levensstijl heeft ze altijd al gehad. "Toen ik in Spanje woonde, ben ik me gaan verdiepen in alternatieve geneeswijzen. Ik heb geleerd om mezelf meer te waarderen. En dan wil je uitdragen wat je hebt, want er is zoveel moois. Zo ben ik erin gerold en ben ik yogalessen gaan geven."

Weg als een jonge god

Thea geeft in de woonkamer van haar appartement aan de Rijksstraatweg in Haarlem-Noord yogalessen. Vandaag komt Ed van Gemen (70) langs. Hij komt al langere tijd bij Thea over de vloer voor yogalessen en dat brengt hem veel rust. Niet alleen in zijn lijf, maar ook in zijn hoofd. "Ik kwam hier de eerste keer binnen als een oude man en ging weer weg als een jonge god." Thea ziet dat yoga hem echt wat brengt. "Hij is één van de personen die ook gelijk iets merkt. En dat is wel leuk om te zien, dat geeft wel voldoening."

Tekst gaat verder onder de video.

Thea besteedt veel aandacht aan de ademhaling tijdens haar yogalessen. - NH Nieuws

Thea ziet het leven als een cadeau en wil er alles uit halen. Ze oordeelt niet over anderen die daar misschien geen of minder behoefte aan hebben. "Dat is ook prima, dat moeten ze zelf weten. Maar voor mij is het leven een geschenk." 

Ze probeert mensen te inspireren om het ouder worden te omarmen en zich niet alleen te richten op wat er minder leuk aan is. "Gisteren vond ik het een beetje ongezellig. Toen heb ik wat sfeerlichten aangezet en toen was het meteen helemaal anders. Je kunt zelf zoveel doen om het leven leuk te maken."

 

"Je kunt zelf zoveel doen om het leven leuker te maken"

Thea Elling

Thea ziet veel voordelen van ouder worden. "Juist op latere leeftijd weten mensen vaak veel beter wie ze zijn dan wanneer ze jong zijn. Je hebt levenservaring en je hoeft niet meer te doen wat je hebt geleerd, maar je kunt laten zien wie je echt bent. En dat is zo mooi."

Wel heeft ze nog een voornemen voor de toekomst: haar sociale contacten aanhalen. "Je weet nooit hoe lang je nog leeft. Misschien maar één jaar en misschien wel twintig jaar. Maar maak er wat van!"

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]